Začátek mše provázely tóny hrané na saxofon, nástroj, který byl pro mladého Škvoreckého i mnohé další z jeho generace symbolem svobody a západního světa.

„Rozloučení s Josefem Škvoreckým bylo velmi důstojné, ba přímo velkolepé,“ uvedl náchodský starosta Jan Birke. Jak dodal, nechybělo ani předčítání úryvků z knih a mnohokrát se prof. Tomáš Halík zmínil o Škvoreckého rodném Náchodě.

Rekviem se účastnila celá řada lidí, mezi nimiž nechyběli ani členové spisovatelovy rodiny, včetně jeho manželky.

„Velký dojem na mě zanechalo i spojení tónů saxofonu Jiřího Stivína v doprovodu varhan,“ ocenil Birke atmosféru, kterou podtrhovalo i samotné prostředí kostela sv. Salvátora, v němž dle slov prof. Tomáše Halíka plánovali manželé Škvorečtí oslavit zlatou svatbu.

„Po skončení rekviem se uskutečnilo krátké setkání s nejbližšími členy rodiny, kteří byli velmi dobře informováni a ocenili, že město Náchod rovněž sloužilo mši za spisovatele, že chystá vzpomínkový večer, veřejnou sbírku na Škvoreckého lavičku a v neposlední řadě, že i Náchodská Prima sezóna bude věnována jeho památce,“ informoval Jan Birke s tím, že přibližně za dva až tři měsíce by se mělo konat rozloučení v Torontu.

„V případě, že by rodina pana Škvoreckého souhlasila a okolnosti tomu byly nakloněny, velmi rád bych se tohoto rozloučení, samozřejmě na vlastní náklady, zúčastnil,“ zakončil náchodský starosta Jan Birke.