„Můžeme se pochlubit tím, že v okrese Náchod máme tuto ještě neoficiální světovou trofej muflona. Je největší na celém světě. Je to zatím neoficiální, musí ji ještě zhodnotit mezinárodní hodnotitelská komise. Ale jak už máme zprávy, tak to bude opravdu nejsilnější muflon ulovený na světě," uvedl Zdeněk Zocher, předseda Okresního mysliveckého spolku Náchod.

Věří v rekord z volné přírody

Myslivci trofeje hodnotí body. Předseda machovského mysliveckého sdružení Petr Zima vysvětlil, že váhu má například síla toulců, nebo-li rohů, jejich délka či obvod. „Je pravděpodobné, že trofej u nás ulovená obdrží vysoké bodové hodnocení. Určitě dosáhne na první místo na světě mezi úlovky z volné přírody," potvrdil Zima.

Čím to, že tak statný kus je právě od Machova? „Mufloni na Machovsku jsou statní už několik let. Dosahujeme tady poměrně dobrých výsledků. Je to zásluha všech členů našeho spolku, zejména bych pak vyzdvihl práci našeho hospodáře. Je to velká starost," řekl Petr Zima. Vysvětlil, že velký vliv na dobrou kondici zdejších muflonů má prostředí. „V poměrně dobré kondici jsou díky hned několika atributům, jenž v jejich chovu figurují. Mufloni jsou poměrně teritoriální, drží se jednoho místa na několika desítkách hektarů a zdejší prostředí je pro ně výjimečně příznivé," dodává Zima.

Parádní kousky jsou za odměnu

Machovské myslivecké sdružení má třiadvacet členů. Zdalipak se trumfují, kdo uloví statnější kus? „To ne. O zvěři máme přehled a trofeje, které se uloví, jsou plánované několik let dopředu. Za zásluhy. Hledíme na to, aby největší trofeje zůstaly mezi našimi členy, kteří si je odnesou za práci. Snažíme se, aby se ulovily v odpovídajícím věku," dodal předseda machovských myslivců.

Kdo si myslí, že myslivci chodí pouze střílet, mílí se. Musí zvěř například v zimě také přikrmovat a udržovat její přirozené prostředí. To potvrzuje i myslivec František Koch z Miskolez, který si přehlídku nenechal ujít. Jeho k myslivosti přivedla příroda. „Mládím člověk víc loví a stářím více pozoruje. Když je člověk v letech, tak pak může říci, že zvěř chová. Střílení je to poslední, protože k přírodě a ke zvěři člověk musí mít vztah. Musí se o ni řádně starat, aby v přírodě něco bylo, abychom se pak myslivci měli z čeho těšit a co lovit," řekl František Koch.

František Koch si pochvaloval, že vystavené trofeje jsou parádními úlovky: „Trofeje, hlavně srnci, se mi líbí a opravdu jsou vynikající. Zvěř byla na vrcholu své síly. To je označeno jako cíl chovu, a tak to má vypadat."

Přehlídku trofejí ulovených v loňském roce pořádají myslivci podle Zdeňka Zochera proto, aby se zjistila chovná hodnota ulovené zvěře. Pořadatelem byl Josef Marian Bartoň Dobenín, Českomoravská myslivecká jednota, Okresní myslivecký spolek a městské úřady v Náchodě, Novém Městě nad Metují, Broumově a v Jaroměři.