Rodina Vajsarova přijela s šestiletou Adélkou z nedalekého Žďáru nad Metují. „Využili jsme deštivého počasí a než sedět doma, vyrazili jsme si sem pohrát," řekla s úsměvem mladá maminka Lída. Do muzea papírových modelů zavítali prvně.

Také Veronika Křivská z Chrudimi v muzeu ještě nikdy předtím nebyla. Nepřijela sice přímo na den her, ale doprovázela kamaráda, který papírové modely lepí a některé z nich přivezl na výstavu. Ta se prý má zanedlouho obměňovat. „Líbí se mi tu moc. Prošli jsme si expozici a přiznávám, že já bych tak šikovné ruce neměla. Obdivuji každého, kdo něco takového vyrobí," řekla uznale Křivská.

Její kamarád Robert Pešek se jen skromně usmíval. Papírovému modelářství se začal věnovat asi v osmi letech, kdy kluci tvořili modely z časopisů ABC. „Po škole jsem si dal pauzu a posledních asi šest let jsem se k tomu zase vrátil. Vyrábím hlavně domečky, kostelíky, hrady či zámky," vyjmenoval stavby, které ho nejvíce lákají k tvorbě. „Kupuji buď předtištěné sady, nebo si občas model nakreslím sám. Například nedávno vyšlo Staré bělidlo," prozradil Robert Pešek a dodal, že každý modelář má doma alespoň dva, tři kousky rozdělané.

Svou hravost předvedl i Robert Pešek od Chrudimi, kterého zaujala kaligrafie.

A co ho na papírové modelařině nejvíc baví? „Samozřejmě ten konečný výsledek, když je dílo hotové," odpověděl bez zaváhání. Koníček má však také svá úskalí. „Problémem každého modeláře je, kam s tím. Poličky brzy nestačí a větší kousky, pokud není tolerantní partnerka, prý způsobují doma problémy," smál se. Ještě před odchodem z muzea si se zájmem vyzkoušel jednu z aktivit, která byla vhodná i pro dospěláky. Plnícím perem se snažil napodobit krasopis.

Den her přilákal do muzea převážně rodiny s dětmi. „Většina úkolů se tématicky týkala jara, muzea či papíru. Zabavily se děti všech věkových kategorií," dodala pracovnice muzea Martina Junková.

Muzeum papírových modelů má za sebou dva úspěšné roky od zahájení činnosti. Pro veřejnost bylo otevřeno v květnu 2012 a ve výstavních prostorách nabízí k prohlédnutí přes tisíc dvě stě papírových modelů.