Iniciátorem tohoto projektu byl Martin Kašpar, který ve spolupráci s Nadací Via a společností Omnium práci na opravě kamenného křížku z roku 1784 koordinoval. Samotnou opravu potom provedl sochař Roland Hantl.

„Jezdil jsem do Božanova odmalička za dědou a babičkou, trávil tu dětství a ve statku naproti jsme si hráli. Pamatuji si, že ten kříž tam stál, dívali jsme se někdy na to vytesané peklo a na letopočet. Fascinovalo nás, jak je to staré. Roky utíkaly, odešel jsem na vojnu, a když jsem jednou v roce 1988 přijel, tak jsem s hrůzou zjistil, že statek zbourali a kříž přitom ulomili," vzpomínal Martin Kašpar.

Začátkem devadesátých let se začal pídit po tom, kde ten kříž v současné době je a zda ho někdo opraví.

„Dozvěděl jsem se, že kříž je u pana Plachty, kameníka z Broumova, a že vedení Božanova nechá kříž opravit. Nic se však nedělo, já žil v cizině, pracoval jsem, a jen jsem vnímal, jak to tu zarůstá a je to tu hodně smutné," postěžoval si při slavnostním odhalení, na které dorazily dvě desítky lidí, Martin Kašpar.

Svěřil se také, co musel jako soukromá osoba učinit, aby na samotnou opravu vůbec došlo.

V BOŽANOVĚ slavnostně odhalili za přítomnosti dvou desítek lidí opravená „boží muka“.Zdroj: René Herzán„Na internetu jsem narazil na Nadaci Via, která inzerovala možnost obnovy starých drobných sakrálních památek. Hned jsem si vzpomněl na náš božanovský křížek a řekl si, že to je dobrá příležitost. Žádat se ale muselo přes oficiální organizaci, která se zabývá kulturou nebo obnovou památek. A to právě dělá společnost Omnium," vyprávěl Martin Kašpar a ještě dodal:

„Okamžitě mě také napadl Roland Hantl, sochař z Mladých Buků, který opravuje křížky na Trutnovsku. Dělá sochy, dřevořezbu, maluje obrazy, jeho velkým oblíbencem je Petr Brandl a zajímá se o historii."

Všechno šlo naráz velmi rychle. V květnu přišlo rozhodnutí, že je celý projekt opravy schválen a za měsíc bylo hotovo.

„Nezbývá mi tedy než všem jmenovaným a majiteli pozemku Jaroslavu Adamírovi za vše poděkovat," dodal na závěr Martin Kašpar.

Nyní se musí dořešit spolufinancování a následně bude ještě opraveno původní pískovcové schodiště a zeď před křížkem.

Jde o první letošní křížek opravený spolkem Omnium na Broumovsku. Ve Velké Vsi u Broumova ale už probíhá restaurování kalvárie a v Martínkovicích v těchto dnech začne obnova křížku u bývalého mlýna.

Dalším významným projektem spolku Omnium je záchrana fresky a klenby v kostele Všech Svatých v Heřmánkovicích. (jim, rh)