„Hned v úvodu se jim představil projektant pevnosti, který jim oznámil, že vláda přijala rozhodnutí o stavbě pevností na Dobrošově," přiblížil páteční dění správce areálu Richard Švanda. Ten ve svém vyprávění dále pokračoval:

PODMÍNKY PRÁCE

„Po sestupu dolů jim vyšla vstříc dvojice dělníků, která přítomné obeznámila s podmínkami práce v podzemí. Od tohoto momentu se všichni vydali setmělými chodbami do kasáren, kde opět došlo k setkání mezi nimi a pracujícími dělníky, avšak za zcela odlišných okolností. Mezi oběma dělníky se totiž rozhořela hádka ohledně výše výdělku, která vyústila až v odchod jednoho z nich."

BYL Z NĚHO NACISTA

S tímto mužem se přítomní návštěvníci údajně setkali ještě na stropě objektu Můstek. Tady už ale nebyl oblečen do pracovního oděvu, nýbrž vystupoval v roli sudetského Němce, který nespokojený s poměry v Československu, přešel na stranu nacistického Německa.

ZÁVĚR NEBYL VESELÝ

Richard Švanda poté dodal, že závěr hrané prohlídky vyzněl ve velice smutném duchu: „Dotyčný henleinovec totiž se svými druhy odvedl s sebou i dělníka, který se postavil na stranu projektanta hájícího nadále zájmy samostatného československého státu."

Páteční prohlídky Pevnosti Dobrošov trvaly zhruba jednu hodinu. Měly za cíl netradiční formou připomenout okolnosti stavby opevnění na Dobrošově až po události Mnichovské dohody, jež stavbu opevnění na Dobrošově ukončila.

„Kdo se na Dobrošov v pátek nedostal, nemusí být zklamaný. Podobné hrané prohlídky se uskuteční také v letních měsících," dodal ještě Richard Švanda.