Je to už třetím rokem, co se tento městys potýká během letního období s uzavírkami, a tak prý lidé už ani moc nenadávají, říká starosta Zdeněk Drašnar. „Lidé to berou z té pozitivní stránky s tím, že budeme mít nové cesty. Když vidíme, že se pracuje, tak to tu chvíli vydržíme. Nyní jsou prázdniny a na školní rok máme už dopravu pro děti zajištěnu. Je vyjednáno, že bude jezdit malý autobus od zastávky U Jedle přes Dlouhé a Rzy na Nový Hrádek. Myslím, že to nebude tak hrozné," doufá Zdeněk Drašnar.

Největší problémy nastaly občanům, kteří bydlí na Borové a dojíždějí za prací na Nový Hrádek. A není jich málo.

Rekonstrukce silnice je rozdělena do dvou etap. V první z nich se bude pracovat od 1. července do 31. srpna v úseku od křižovatky U Jedle po konec obce Borová.

„Hlavní akce je na Borové, tam se bude dělat nový rozvod elektřiny a opravovat se budou i další inženýrské sítě. Tím se stavba nejvíce zdrží. Snad by se neměla měnit kanalizace, ale to se teprve uvidí po jejím odkrytí. Kdyby se pokládal jenom nový asfaltový povrch, tak bude postup prací rychlejší," informovala Květoslava Špreňarová z úřadu městyse.

Druhá etapa začne 1. září a potrvá do 31. října. V této době se bude pokládat nový živičný povrch na křižovatce U Jedle až na konec městyse Nový Hrádek.

Hned se začátkem této etapy začne školní rok a doprava místních žáků do základní školy na Hrádku bude zajištěna malým autobusem.

Jak informovala Květoslava Špreňarová, tak hned ve středu 1. července byly nainstalovány na všech příjezdových cestách informační cedule, které řidiče dostatečně informují, že je trasa neprůjezdná. To je prý důležité hlavně v letní sezóně pro turisty, kteří míří přes Nový Hrádek do Orlických hor.

Místní obyvatelé byli údajně dostatečně informováni dopředu. Jinak se ještě vedení městyse snaží informovat řidiče všemi dalšími dostupnými prostředky.

Podle informací se hned po uzavření silnice začalo pracovat na odstranění starého živičného povrchu.

Píchl kolo, tak trávil hodinu v autobuse

„Největší problémy teď mají lidé, kteří bydlí na Borové, aby se dostali na Hrádek do práce. Máme tady z Borové jednoho pána na veřejně prospěšné práce. Ve středu, hned první den jel na kole a když se vracel zpátky, tak píchl kolo a tím jeho jízda skončila. Ve čtvrtek tedy jel autobusem. Samozřejmě přes Náchod, Nové Město nad Metují na Nový Hrádek. Hodinu tak strávil v autobuse a do práce přijel o půl hodiny déle, tak si to musel nadělat, a to se mu samozřejmě nelíbilo," uvedla jako jednu z kuriozit, jaké objížďka způsobuje, Špreňarová.

Myslí si také, že pro lidi, kteří musí z Borové na Hrádek do práce a nemají auto a nebo jiný dopravní prostředek, aby mohli projet postranními cestičkami, to bude velký problém. Stejně na tom budou i ti, co zase dojíždějí z Hrádku do Náchoda do práce, ti v autobuse stráví hodinu. Jediná možná objízdná trasa je totiž přes Nové Město nad Metují. Na kole se to prý nechá projet lesem, ale to je možné jen pokud je pěkné počasí.

Nejhorší to bude přes prázdniny

Nejhorší situace bude podle místních nyní přes prázdniny. Potom už se to prý nechá vyřešit kratší zajížďkou. V termínu, až se bude dělat úsek od Jedle na Nový Hrádek, tak to bude prý možné objet přes Dlouhé a Rzy. To už bude pro dojíždějící daleko jednodušší.

„Těšíme se, že to už je snad poslední uzavírka a na několik let zas bude pokoj. Musíme to vydržet, nedá se nic jiného dělat. Když chceme novou cestu, tak se tomu musí něco obětovat," dodala Květoslava Špreňarová.

Stavební práce budou prováděny tak, aby byla zajištěna dosažitelnost všech objektů na trase uzavírky vozidly policie, záchranné služby a Hasičského záchranného sboru.