Kromě pěší chůze, dopravy osobním automobilem nebo cyklobusem, tak přibyla další možnost, jak navštívit polské příhraničí.

Nová cyklotrasa začíná v Broumově Olivětíně u pivovaru. Právě tady se vyrábí originální klášterní pivo Olivětínský opat. Odtud pak vede směrem k centru města. Lemuje řeku Stěnavu a vine se pod klášterními hradbami. Dále pokračuje přes obec Otovice na hranice s Polskem až do polské obce Radków.

Stezka má převážně asfaltový povrch

Téměř celých 8,7 kilometru nové cyklotrasy na českém území má asfaltový povrch, pouze malá část úseku v městské památkové rezervaci je zhotovena z žulových kostek, což bylo nezbytné řešení vzhledem k nutnosti dodržení stanovisek památkářů. Zhruba půl kilometru trasy lemuje nynější silnici druhé třídy v Otovicích. Trasa pak pokračuje do Polska, kde se mohou návštěvníci napojit na jinou cyklotrasu a vrátit se zpátky do Čech formou okruhu. Ze dvou stran zde na výletníky vyhlížejí nádherné přírodní scenérie – Góry Stolowe s nejvyšší horou Szczeliniec Wielki (919 m n.m.) a za přírodní nádrží na konci Radkówa , v obci Božanov, Broumovské stěny s nejvyšším vrcholem Božanovský Špičák (773 m n.m.). Celý okruh je dlouhý cca 30 km, dobře sjízdný, vhodný pro rodinné cyklovýlety.

Do budoucna se plánuje i doznačení cyklotrasy od pivovaru v Broumově k hraničnímu přechodu Janovičky, turisticky vyhledávanému místu v Javořích horách.

Jana Cónová