VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na košt se těšili už od Vánoc

Martínkovice /FOTO/ - Kdo denně pije slivovici, necítí prý potřebu alkoholu. To účastníci sobotního Martínkovického koštu měli slivovice jen k ochutnání tolik, že řada z nich zřejmě nebude mít potřebu pít nějaký ten pátek, nebo alespoň pár dní. Jak píše, to mohli ochutnat na šedesáti vzorcích přihlášených pálenek.

9.2.2015
SDÍLEJ:

DEVÁTÝ MARTÍNKOVICKÝ KOŠT stál za to. Místní i přespolní, stejně jako porotci, mohli ochutnávat šedesát vzorků pálenek. O dobrou zábavu bylo postaráno díky organizátorkám a organizátorům.Foto: DENÍK/ Pavel Bednář

Jednou z podmínek pro zkušené odborné porotce třeba proto bylo, aby alespoň jeden z nich byl ve stavu, kdy bude schopen vyhlásit výsledky. Pálenky, které lidé nanosili, soutěžily v pěti kategoriích, nejvíce zastoupená byla samozřejmě švestka. Kromě poroty mohli vzorky hodnotit i diváci. Každý měl možnost poznat si podle chuti třeba i tu vlastní pálenku.

Jak přiznávala jedna z dam, která si právě nechávala nalít, nebylo to mezi těmi všemi jednoduché: „Vloni jsem si myslela, že to je naše a vůbec jsem se netrefila. Tak letos už si tak jistá vůbec nejsem."

„Málokdo si svou kořalku pozná," potvrdil Bohuslav Pokorný, provozovatel místní pěstitelské palírny. Většina vzorků přihlášených do soutěže místními pocházela právě z jeho palírny.

Martínkovický košt se konal už po deváté. Akci pořádají Martínkovické hraběnky a Přátelé, zdejší spolky za podpory obce. „Chlapi udělají to tvrdé, tu špínu, a my jsme ty, které tomu dají tu třešničku na dortu," usmívala se Šárka Řeřábková, jedna z organizátorek.

Oba spolky se spojily proto, že organizace takové akce zabere skutečně hodně úsilí a příprav. Chlapi to prý už prostě nestíhali vše, a tak to nechali na Hraběnkách. „Těch je třicet a když začnou dělat, tak to je fofr," dodal František Hop, jeden z organizátorů.

Na akci míří s oblibou jak místní, tak přespolní.

A byť místních nechodí poslední dobou až tolik, jako bývávalo, třeba přespolní sem jezdí až ze Dvora Králové nad Labem, z Polska nebo z Havlovic na Trutnovsku. Tam dokonce tamní nadšenci první ročník martínkovické akce tak trochu okoukali a začali podobný košt pořádat také. Ostatně na ten letošní Martínkovický košt jich opět přijela pořádná parta.

A jak vlastně začali Martínkovičtí? „Jen tak jsme to tenkrát zkusili. Byli jsme jednou v Polici, tam hrálo náchodské Klapeto, padalo listí a v té době se tady postavila palírna. Říkali jsme si, že by bylo krásné být na nějakém takovém koštu, a tak jsme to zkusili udělat. Povedlo se to a už v tom jedeme devátý rok," sdělil František Hop.

Pořadatelé jsou rádi, když se lidé sejdou, posedí a pobaví se. Na akci se dokonce těší už týdny předem řada přespolních z okolí. „Jak přijdou Vánoce, tak už se ptají, kdy bude košt," dodala Šárka Řeřábková.

Odborní porotci už prý mají čuch a o pálenkách něco vědí. Byl mezi nimi třeba majitel místní pěstitelské pálenice, ale i přespolní z Náchoda či Nového Města nad Metují.

Hlavně dobré ovoce

A jak vůbec poznat dobrou pálenku? I na to prý musí být čuch. „Když chce kuchař udělat dobrý oběd, tak musí vědět, jaké tam dát koření a co má udělat. A když chcete mít dobrou pálenku, základem je dobrý kvas. Je tedy potřeba mít v prvé řadě dobré ovoce, opravdu si ho nenechat zplesnivět, nenechat ho zkazit. Pak udělat vše tak, jak se má a výsledek bude vždy dobrý. Nějaká dochucovadla, to do toho tak moc nepatří a málokdo je dává. Vše zůstává, jak je z přírody jablko je jablkem, švestka je švestkou… Dá se pálit každé ovoce a každá pálenka má svoje kouzlo a svůj přívlastek, svoji chuť. Dá se upravit třeba švestka, že se do ní dá, nebo nedá pecka. Někdo u jablek vykrájí jadřince, které mají vlastní specifickou chuť a tím pádem je pálenka hned o něčem jiném. Takto se s tím dá trochu něco dělat podle toho, jak má kdo chuť," popsal Bohuslav Pokorný.

V duchu hesla „nepijeme, abychom padali, ale abychom se povznesli", je podle organizátorů i účastníků Martínkovický košt vždy krásně prožitým dnem. Sotva tak skončil ten letošní, už se všichni těší a začínají přemýšlet o tom jubilejním, desátém.

Autor: Pavel Bednář

9.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Folklorní festival v Červeném Kostelci
23

Folklorní festival patří k nejvýznamnějším svého druhu v Evropě

Ilustrační snímek.

Při nehodě dodávky zahynul mladý muž

Hronov má opět postupové choutky

Náchodsko - Úvodním kolem startuje o tomto víkendu fotbalový JOPECO Okresní přebor mužů.

Vlčí hlídky budou hledat vlky. Houbaři na ně narazili, aniž by chtěli

Broumovsko - Důkazy o dalším rozmnožování vlků na Broumovsku ale i v dalších částech České republiky hledá Hnutí DUHA s pomocí dobrovolníků Vlčích hlídek.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Více cyklistů je pro stát přínosnější než množství politiků

Náchodsko - Zemička, která se dá projet za tři dny na kole, nepotřebuje tolik politiků, kteří ji „spravují“. Tato myšlenka, která by určitě našla nemalé množství zastánců, se stala mottem cyklistického výletu napříč Čechami ze severu na jih.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení