V pondělí tuto etapu obnovy po roce stavebních prací a z toho plynoucích provizorních zhoršených podmínkách pro policisty slavnostně zakončili. A to za účasti krajského policejního ředitele a někdejšího policejního prezidenta Martina Červíčka.

„Já jsem policistou více jak pětadvacet let a náchodské okresní ředitelství znám od první chvíle, co jsem vstoupil do služebního poměru," sdělil Martin Červíček.

Zavzpomínal: „Dva roky jsem zde v Náchodě byl v pozici velitele služby cizinecké a pohraniční policie a tato budova je nesmazatelně spojena s jednou etapou mého policejního života."

Policisté prý ani nevěřili, že se starou budovu na břehu řeky Metuje na Husově náměstí, stejně jako v areálu se nacházející vilu, podaří opravit. „Nikdy v životě jsem snad ani nepředpokládal, že se nám zdejší okresní ředitelství podaří změnit, předělat ho a rekonstruovat. Dnes jsme v situaci, kdy nám nechybí až tak moc věcí, které objekt ještě potřebuje. Pevně věřím, že se nám vše podaří a budeme mít územní odbor policie v Náchodě kompletně nový se vším všudy," podotkl Červíček.

Policie totiž peníze na některé potřebné investice nemá a hledá je těžko. Donedávna se finance vyčleňovaly jen na ty opravdu nutné rekonstrukce. Podle Červíčka se přemýšlelo o každém vynaloženém milionu korun. Náchodským policejním budovám však pomohly evropské dotace.

„Vzpomínám si na okamžik, kdy za mnou jako za policejním prezidentem přišel ekonomický náměstek a a při sjednávání rozpočtu na rok 2013 žádal o alokaci prostředků na rekonstrukci územního odboru policie v Náchodě z prostředků evropských fondů. To byla situace, kdy v rozpočtu policie bylo opravdu strašně málo finančních prostředků. Já ve své podstatě jako Náchoďák jsem to s těžkým srdcem podepisoval, abych nebyl osočován, že upřednostňuji své rodné město. Dnes jsem moc rád, že jsem dal na stanoviska odborných funkcionářů a že jsem byl jedním z těch, kdo stáli u zrodu finančních prostředků, které se daly do rekonstrukce tohoto objektu," uvedl v pondělí krajský policejní ředitel Červíček.

Ten spolu s vedoucím územního odboru policie v Náchodě Davidem Fulkou, náchodským starostou Janem Birke a ředitelem stavební firmy, která prováděla stavební práce, odhalil pamětní desku, která rekonstrukci připomíná.

Objekty se podařilo opravit a zateplit za zhruba 10,954 milionu korun. Dotace z Evropské unie z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu životní prostředí činila 6,032 milionu korun, krajské policejní ředitelství pak na rekonstrukci přispělo částkou 1,064 milionu. Taková celková částka na investice do policejních objektů je podle policie v kraji neobvyklá.

Práce začaly v prosinci roku 2013 a téměř po roce v prosinci loňského roku už se stavba předávala. Vše prý probíhalo díky snaze náchodské stavební firmy, která vzešla z výběrového řízení, hladce. Zateplení obvodových stěn, výměna výplní oken, zateplení stropu pod střechou, to vše se provedlo na výměře zhruba 5 400 metrů čtverečných.

Podle Červíčka se jednalo o správné rozhodnutí a dobrý krok, neboť po zateplení se podstatně uspoří prostředky na vytápění. Opravám ale není konec. Je zapotřebí ještě zrekonstruovat sociální zařízení, kabeláže s ohledem na to, aby policie mohla využívat nejmodernější technologie, a nakonec je potřeba opravit střechu. Tou by se sice mělo začínat, ovšem s ohledem na možnost čerpání evropských prostředků tomu tak být nemohlo. Aby policie objekt vůbec zateplila, musela zareagovat na možnosti dotačních titulů a prvně tedy požádala o dotace na to, na co Evropská unie peníze poskytovala, tedy na zateplování.

„Chtěli bychom vše udělat najednou a načisto, ale nejde to, pokud chceme čerpat peníze z Evropské unie," vysvětlil ekonomický náměstek ředitele krajského policejního ředitelství Josef Neruda.

Rekonstrukce kabeláže, která přijde na dalších zhruba deset milionů korun, by se měla dokončit letos v létě, pak dojde na rekonstrukce sociálních zařízení a nakonec střechy. Policie předpokládá, že by se vše mělo dokončit za rok.

Zakončení první fáze obnovy, která pomohla vylepšit tvář další části Náchoda, uvítalo i vedení města. Starosta Jan Birke uvedl, že v případě investic z evropských dotací ví, o čem policisté mluví.

„Na radnici také reagujeme podle toho, jaké operační programy Evropská unie vypíše. Jako město máme ale širší možnosti, na co peníze získat," řekl Birke. Připomněl, že hned v sousedství objektů policie se městu podařilo obnovit most za několik desítek milionů korun, který však městskou kasu díky štědré podpoře z dotací přišel pouze na 700 tisíc korun.