„Hned jsem se tam šel podívat, a to co jsem viděl, mi vyrazilo dech. Na našem pozemku, který jsme dovolili používat provozovateli přilehlé dílny, byla vyhloubena díra přibližně o rozměrech 8x8 metrů, která byla zcela zaplněna odpadem. Okamžitě jsem šel celou záležitost oznámit na policii,“ popsal nám začátek celého případu Karel Gombarčík.

Vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR v Broumově npor.Vladimír Sliš nám potvrdil, že policisté po ohlášení na místo vyrazili a zdokumentovali ho. „Na místě jsme zjistili, že díra byla zavezena stavební sutí, byly tam vidět igelity, polystyren, asfalt a také pneumatiky. Místo jsme vyfotografovali a záležitost podstoupili odboru životního prostředí,“ informoval nás Vladimír Sliš.

Muž, který byl ze spáchání tohoto přestupku poškozování životního prostředí podezřelý byl policií vyslechnut. Při poučení o svých právech ale využil možnosti k případu nevypovídat. Ani nám senechtěl k celé záležitosti nijak vyjádřit.

Vedoucí odboru životního prostředí Marcela Žouželková nám včera sdělil, že tento případ prozatím odbor životního prostředí řeší jako přestupek poškozování životního prostředí.

O tom ale, jak se celý případ bude posuzovat, se rozhodne až na základě vytěženého obsahu vyhloubené jámy. „Uložili jsme opatření k odstranění závadného stavu. Při tom samozřejmě chceme být přítomni a zjistit, co všechno tam bylo naházeno. Pokud se prokáže, že se jednalo o nebezpečný odpad, který ohrozil jakost povrchových a podzemních vod, může být viníkovi uložena podle přestupkového zákona pokuta až 50 tisíc korun,“ sdělila nám Marcela Žouželková. V případě prokázání, že odpad pocházel z podnikatelské činnosti by se případ řešil jako správní delikt podnikající osoby. A tady podle zákona o vodách se pokuta může pohybovat v rozmezí od pěti tisíc do pěti miliónů korun.