„Je to chvályhodné. Dnes už to je dané zákonem. Kde se provádějí na vodních tocích nové stavby, tak se musí počítat i s vybudováním koridoru pro ryby. Je to ve prospěch ryb a má to pro jejich chov pozitivní význam. Jelikož je pstruh obecný celorepublikově na úbytě, tak možnost, že se dostane ze spodních partií řek do chovných potoků, je z našeho pohledu velice vítaná věc," pochvaloval si Jaroslav Jindra, předseda rybářského svazu z Nového Města nad Metují.

Jak prozradil, tak celou stavbu od začátku pravidelně každý týden sleduje, jelikož má v Dolsku nedaleko jezu chalupu.

„Jako rybáře mě to zajímá. Jsem rád, že se něco takového tady buduje a určitě to má svůj význam. Rozhodně nezačnou ryby migrovat hned, ale postupně si cestičku najdou a začnou přechody využívat. Když ryba narazí na překážku, tak se snaží hledat, jak proplout dál. Tím se ryby naučí přechody využívat," vysvětlil Jaroslav Jindra.

Přechod takovéhoto charakteru je prý na řece Metuji první. Nepovedené náznaky, jak říká, jsou v místech u staré plovárny v Novém Městě. Je to ale spíš dělané jako bezpečnostní přeliv při velké vodě. Rozhodně to prý nebylo vybudované pro pohyb ryb.

Původní jez a most přes řeku přebudovalo povodí Labe na gumový regulovatelný jez doplněný o rybí přechod a lávku pro pěší i cyklisty.

„Na výstavbě se obec nepodílela, pouze poskytla část pozemku, kde je vybudován přechod. Pravidelně jsem ale chodil na kontrolní dny, protože to pro nás má význam v tom, že nyní bude pro cyklisty sjízdná trasa na Slavětín, která byla uzavřená. Navazovat to bude i na cyklotrasu okolo Rozkoše. V létě už cykloturisté jistě tuto zajímavou trasu ocení. Jsme rádi, že se daří na území obce stále něco budovat a zvelebovat občanům prostředí," uvedl starosta Nahořan Josef Hlávko.

S budováním začalo povodí Labe, které je správcem řeky Metuje, 30. července loňského roku. Ke kompletnímu dokončení, včetně všech terénních úprav dochází právě v těchto dnech.

„Celkové náklady na zrekonstruování jezu a vybudování rybího přechodu se vyšplhaly na 14,3 milionu korun bez DPH. Rybí přechod byl budován na základě požadavku odboru životního prostředí Městského úřadu v Novém městě nad Metují. Výstavba rybích přechodů je v dnešní době už standardní záležitostí," informovala mluvčí povodí Labe Jana Burianová.