Právě její výhrada směřovala k největší slabině letošní prezentace Kladského pomezí v expozici Královéhradeckého kraje na veletrhu.

Králová totiž nebyla jedinou, kdo nedokázala lokalizovat Kladské pomezí. „Slyším to poprvé. Asi by se nad tím měli zástupci této oblasti zamyslet. Jinak samozřejmě vím, kde leží krásné Teplicko – adršpašské skály nebo Ratibořice. Byl jsem tam několikrát a určitě ne naposledy,“ uvedl Petr Kovář z Brna a doplnil již tak naditou igelitovou tašku o další propagační materiály.

Kladské pomezí u několika pultíků letos jako obvykle nabízelo nové propagační skládačky včetně aktuálního katalogu ubytování. Členové historické vojenské jednotky z Jaroměře v dobových uniformách byli středem pozornosti, ale zejména mladší návštěvníky více zaujaly gumové balónky, z nichž vznikala roztodivná zvířátka, která šla na dračku a před stánkem zajistila trvalou frontu.

Také vystoupení kouzelníka z jaroměřského Muzea magie mělo velký úspěch. „To je paráda,“ žasla nad uměním kouzelníka šestnáctiletá Adéla z Hradce Králové, která se pochlubila nafukovacím srdcem.

Premiéru na letošním Regiontouru v Brně měl Daniel Denygr, zbrusu nový ředitel Svazu cestovního ruchu Branka z Náchoda. „Už jsem byl na veletrhu několikrát. Ještě vloni a předloni jsem zastupoval Mikroregion Kahan z Rosicka – Oslavanska a teď jsem se vrátil do svého rodného kraje,“ prozradil ředitel Branky, který pochází ze Zbečníku u Hronova.

Denygr se domnívá, že veletrh Regiontour zatím význam ještě má, ale budoucnost je v internetu. „Už asi není cesta tisknout množství propagačních materiálů, ale návštěvníky spíše navádět, kde informace najdou,“ myslí si Denygr.

Pojem Kladské pomezí návštěvníky mátl

Jak Deníku dále sdělil ředitel Svazu cestovního ruchu Branka z Náchoda Daniel Denygr, Branka letos sázela na to, že krajina Kladského pomezí je krásná. „Jsou u nás úžasné památky, krásné skály a přírodní zajímavosti. Navíc ležíme v blízkosti Polska, kam se mohou návštěvníci také vypravit. Pořádáme rovněž řadu akcí, kterými si lze pobyt u nás zpestřit,“ dodal ředitel Branky.

Letos podruhé byla součástí Regiontouru expozice City Walk, což je mezinárodní turistický projekt městských turistických tras několika měst, na němž se podílí i Česká Skalice. Kromě ní se na projektu aktivně podílejí ještě moravský Přerov a na polské straně města Bardo, Klodzko, Swidnice a Kedzierzyn – Kozle.

Celkové náklady projektu jsou více než 1 110 000 eur. „Projekt se postupně realizuje. Trasy jsou doplněny zvukovými průvodci a sedmi multimediálními průvodci. Trasy jsou doplněny mapkami a turista se může orientovat i pomocí navigace GPS. Do konce dubna bychom chtěli, aby trasa v České Skalici byla návštěvníkům k dispozici,“ přeje si českoskalický místostarosta Josef Daňsa.