Rozsah prací bude opravdu značný. V celé délce bude kompletně vyměněno podloží silnice, které je nestabilní a není dimenzované pro současný provoz.
„Musíme vybrat celou konstrukci vozovky plus sanační vrstvu. Bude to do hloubky minimálně metr deset. Pracovat se bude v celé délce na jedné polovině vozovky a po druhé se bude jednosměrně jezdit," upřesnil stavbyvedoucí Miroslav Gregor.

Současně s rekonstrukcí silnice se budou opravovat a měnit všechny inženýrské sítě položené pod vozovkou a město zrekonstruuje přilehlé chodníky a osvětlení.

Rekonstrukce na celém průtahu Náchodem je rozdělena na čtyři etapy. V letošním roce se budou realizovat dvě, a to od kruhové křižovatky u Itálie ke kruhové křižovatce u Čedoku a od této křižovatky směrem k polským hranicím k firmě Ametek.

„Počítáme, že pokud vše půjde podle plánu, tak se na podzim ještě pustíme do dalšího úseku, a to od křižovatky u Itálie směrem na Staré Město. V letošním roce chceme udělat co největší objem prací. Vše ale musí být hotové do 30. listopadu. Pokračovat se bude zase od 15. března příštího roku. V letošním roce se prostaví zhruba pětapadesát milionů korun," doplnil Miroslav Gregor.

Podle smlouvy je na práce vyčleněno sedmnáct měsíců. Vše tak musí být dokončeno nejdéle na jaře roku 2018.
Rekonstrukce bude především zátěžovým testem na nervy řidičů. Na ty čekají rozsáhlé objížďky, změny a omezení v dopravě při průjezdu městem a jeho okolím.

Řidiči přijíždějící od Hradce Králové či Nového Města nad Metují pojedou jednosměrně po silnici I/33 podél stavby směrem k hranicím Polska.
„Všechny kruhové křižovatky budou po celou dobu rekonstrukce zcela otevřené. Místní provoz tak nebude omezen. Osobní automobily navíc budou moci po dobu rekonstrukce vyjíždět z okružní křižovatky „Kaufland" přes železniční přejezd ulicí Kpt. Jaroše do ulice Kladské," informovala mluvčí radnice Nina Adlof.

Provoz od hraničního přechodu na Hradec Králové je sveden u obchodního domu Albert na zjednosměrněnou místní komunikace, přes železniční přejezd u zastávky v Bělovsi, na křižovatku se silnicí II/303 Kladská a Broumovská. Tam je provedena změna přednosti v jízdě! Řidiči budou pokračovat po ulici Kladské až na okružní křižovatku v Náchodě u Itálie. Tam se provoz dělí.

Pro nákladní automobily nad 3,5 tuny je objížďka vedena od Itálie po silnici I/14 přes Dolní Radechovou, Červený Kostelec do Trutnova a dále do Jaroměře.

Osobní automobily pojedou ulicí Volovnice, kde je otočen směr jízdy, ulicí Parkány po křižovatku s ulicí Riegrova. Následně dle výběru vlevo po hlavní silnici směr Mlýnská, Němcové na okružní křižovatku Slávie či vpravo směr Tyršova, Komenského. Pozor i zde došlo ke změně přednosti v jízdě!
Zejména směr objížďky vedený městem bude dost složitý a řidiči se tak musí obrnit trpělivostí a být tolerantní k ostatním účastníkům silničního provozu.
„Čeká nás opět velmi složité období, a to dopravní omezení na průjezdu městem. Co se týká objízdných tras, bude situace složitá. Děláme však všechno proto, aby řidiči z Polska i pobaltských zemí měli informace o chystané opravě a snažili se ve vlastním zájmu zvolit jinou trasu," vysvětlil náchodský starosta Jan Birke.