Pochod, laděný tentokrát poněkud netradičně, začínal u polské chaty Andrzejowka, kam bylo veškeré osazenstvo z Čech odvezeno pěti napěchovanými autobusy. Před Andrzejowkou už čekali polští turisté a štreka dlouhá necelých třináct kilometrů mohla začít.


Nejhorší úsek čekal na „škrpálisty“ přímo pod Špičákem. Se stoupáním dlouhým 4,5 kilometru se ale nakonec poprali všichni – děti, senioři i hrstka čtyřnohých psích mazlíčků. U rozhledny pak byli zadýchaní turisté přivítáni chlebem a cukrem, hudbou a medailemi.


Svižnější sestup ze Špičáku okořenily „přepadovky“ s historickými postavami i občerstvovací zastávky. „Teda, to se městu opravdu povedlo,“ pochvalovali si nad klobásami, pivem a slivovicí zcela zdarma spokojení účastníci pochodu. Akce vyvrcholila u kostela ve Vižňově, kde až do sedmé hodiny večerní probíhal zábavný program.


„S letošním Škrpálem, který jsme začali plánovat už koncem loňského roku, jsme velice spokojení. Překvapilo nás, že na Špičák vyšlo přes 470 lidí, dokonce i občané důchodového věku, kteří zvládli i náročný úsek stoupání k vrcholu. Letošní účast několikanásobně překročila předchozí ročníky, na které obvykle zavítalo kolem padesáti až sedmdesáti lidí. Počasí nám přálo celý den, bohužel až na podvečerní přeháňku, která celou akci ukončila,“ zhodnotila výletní den starostka města Eva Mücková a dodala: „Pochod by se nedal uskutečnit bez sponzorů, kterých byla spousta. Město také odsouhlasilo už na dubnovém zastupitelstvu příspěvek 25 tisíc korun. Sdružení Stěnava, jeden z pořadatelů, navíc podalo na konci května žádost o dotaci na akci. Jde o společný projekt s polskou stranou, která s námi Škrpál letos organizovala.“

(Kateřina Ostradecká)