„Na silnici se dnes vrátí minimálně autobusová doprava. První autobus projede po silnici hned ráno. Další výluku už Královéhradecký kraj neprodloužil. Ráno se na opravené silnici sejdou také všichni zainteresovaní, kteří posoudí, zda bude na silnici puštěn provoz. Podle mého, tomu nic nebrání," informoval starosta Nahořan Josef Hlávko.

Z celkového rozpočtu stavby, blížícímu se k třiceti milionům korun, padla největší položka na zajištění stability svahu a bezpečnosti občanské zástavby pod svahem. Na přes tři sta metrů dlouhém úseku, na území obce Nahořany směrem na obec Městec, byla vybudována opěrná zeď ze železobetonu, založená na mikropilotech. Ta by měla dalšímu případnému sesuvu svahu zabránit.

Současně byly vybudovány nové příkopy na odvodnění dešťové vody. Voda je následně odvedena do stávající kanalizace.

Při celkové rekonstrukci silnice, která dostala i nové podloží, se zhotovila i přeložka vodovodu a veřejného osvětlení. Myslelo se i na chodce a po celé délce je budován nový chodník.

„Chodníky a další dokončovací práce se budou postupně dodělávat. Práce už budou probíhat za provozu. Obrubníky jsou instalované, tak je potřebné jen povrch chodníku osadit dlažbou. Je to otázka už jen několika dnů, maximálně týdnů. Provoz na silnici to ale neomezí," doplnil starosta.

Při pokládce živičného povrchu byly opraveny také výtluky na vozovce vedoucí obcí Nahořany.

Rekonstrukci silnice zajišťovala Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje a financoval kraj. Ostatní práce, jako přeložka vodovodu, veřejného osvětlení či zhotovení nového chodníku už bylo financovánu z rozpočtu obce Nahořany.

Rekonstrukce silnice, která byla zahájena 30. května, probíhala za celkové uzavírky komunikace. Řidiči tak museli jezdit po zdlouhavých objížďkách, vedených převážně po silnicích II. a III. třídy či místních komunikacích.

Dnes by si měli všichni oddechnout a začít jezdit po novém.

„Jsme rádi, že se svah řádně zabezpečil a dočkali jsme se i nové silnice. Situace už byla opravdu dost kritická. Firma ale odvedla dobrou práci a podařilo se ji vše zhotovit v celkem krátkém termínu," pochvaloval si Josef Hlávko.

Konečný termín na celkové dokončení rekonstrukce silnice je stanoven na 27. listopadu a podle současného stavu prací by neměl být překročen.