„Myslím si, že je ten správný čas, abychom obohatili portfolio našich partnerských měst z Evropské unie a oficiálně tím jako samospráva napomohli dalšímu rozvoji mezinárodních projektů, které spojují Náchod s Evropou. Domnívám se, že by bylo vhodné připojit se k partnerství, které Déčko rozvíjí právě v Portugalsku a oficiálně oslovit samosprávu Cascais s nabídkou vzájemných kontaktů i profilování společných evropských projektů, které umožní samozřejmě i čerpání prostředků z fondů EU," říká Brát.

Místostarosta Brát se během schůzky dále vyjádřil, že velmi oceňuje, pokud je možno se při mezinárodním partnerství mezi městy opřít o konkrétní spolupráci či společné zájmy.

„V případě partnerské Bausky v Lotyšsku je to například historický odkaz osoby Petra Kuronského a kulturní výměna, v kontextu portugalského Cascais lze za již existující pojítko považovat projekty iniciované Déčkem. Vše bude samozřejmě záležet na tom, zda bude primárně konsenzus s oslovením samosprávy v Cascais mezi radními a zastupiteli a následně, zda bude naše nabídka na portugalské straně akceptována," dodal Brát.