Jedná se o poslední zachovaný objekt upomínající na náchodskou židovskou komunitu, která byla před vypuknutím druhé světové války početná a velmi aktivní.

Objekt obřadní síně je ve vlastnictví Židovské obce v Praze. Proto se v jejím sídle místostarosta Náchoda Miroslav Brát setkal s jejím předsedou Janem Munkem.

HROMADA PRO PÁLENÍ ČARODĚJNIC v Krčíně se pozvolna změnila v černou skládku. Ani upozornění, že místo je sledováno fotopastí, některé občany neodradilo.
Pod čarodějnici chtěli přiložit i pneumatiky

„Ve spolupráci se židovskou obcí chceme primárně napomoci záchraně tohoto objektu a jeho proměně ve veřejný kulturní a společenský prostor, kde by bylo možné i pořádat akce typu koncertů, výstav apod. Chceme se i zaměřit na možnost využití vhodného externího zdroje, například společného česko – polského projektu. Rekonstrukce bývalé židovské obřadní síně by velmi vhodně dotvořila pietu místa starého židovského hřbitova," je přesvědčen místostarosta Brát.

Parková úprava starého židovského hřbitova byla citlivě obnovena zásluhou rodičů, dětí a učitelů ze ZŠ Komenského v roce 2013. Město zde tehdy instalovalo i nový památník.

Ilustrační foto.
KAM vyrazit na čarodějnice? Vyberte si