To se nelíbilo zastupitelstvu, které si prosadilo výběrové řízení, kde opět zvítězil LIF. Opozice označila takový tendr za podezřelý a neúspěšný zájemce o koupi pivovaru, Holba a.s., dal celou soutěž k soudu. Krajský soud v Hradci Králové argumenty uznal a prodej pivovaru zakázal. Radnice ho ale stejně prodala.

Prodej pivovaru byl bleskový

Prodej Pivovaru Náchod do rukou LIF a.s. proběhl bleskově. A to hned poté, co ho na základě kritizovaného tendru schválila většina zastupitelů. „Dvě smlouvy byly podepsané tentýž den, tedy dvacátého třetího února. K podpisu třetí došlo pětadvacátého. Peníze přišly na účet třináctého března,“ sdělil na dotaz Deníku starosta Oldřich Čtvrtečka. Celou dobu však prodej pivovaru tajil. Například na tiskové konferenci, která se uskutečnila 5. března, nepadlo o prodeji ani slovo. A to přesto, že se novináři ptali, jak se teď město zachová, když hradecký soud prodej pivovaru zakázal. Starosta odmítl komentář s tím, že vše je věcí právníků. To, že pivovar už dávno změnil majitele, ale úmyslně zatajil. „Tady došlo k určitým dohodám a jasně se řeklo, že pokud nebudou peníze na účtu, tak se o tom mluvit nebude,“ vysvětluje důvod utajení prodeje. „Čili pokud nebyla transakce zcela hotová a uzavřená, nebyl záměr ze strany naší ani ze strany LIFu, tyto věci zveřejnit,“ dodal starosta.

O prodeji pivovaru nevěděli ani zastupitelé. Ty jsou teď z postupu starosty v šoku. „Soud vydal předběžné opatření, kterým zakázal převod akcií pivovaru ve prospěch LIF a.s. A radnice to stejně udělala? Jak je to možné?,“ divil se zastupitel Miroslav Brát (ČSSD), když ho Deník kontaktoval. „Dozvídám se to až teď, a navíc z médií. Jako zastupitel očekávám, že pan starosta podá vysvětlení nejen mě, ale i dalším zastupitelům,“ dodal Brát. Chování radnice kritizuje i zastupitel za SNK-ED. „Hrubě se mi to nelíbí,“ reaguje Karel Petránek. „Jen mne to utvrzuje v podezření, že výběrové řízení na prodej pivovaru neproběhlo podle zadaných podmínek a mohlo být zmanipulované. Soutěž by měla být zrušena,“ dodal Petránek.

O prodeji nevěděl ani soud

Soudkyni Krajského soudu v Hradci Králové, jež vydala předběžné opatření, prodej pivovaru zaskočil. „Tak o tom tedy nevím. Kdy se to stalo,“ reagovala na dotaz Deníku Ludmila Kolářová. Po zjištění, že transakce proběhla dva dny před vydaným zákazem, nakonec dodala: „Z hlediska zákona je to v pořádku. Prodej byl legální,“ konstatovala. Soud však okolnosti prodeje pivovaru rozhodně nepřestane zkoumat. Už totiž dorazilo odvolání, které se proti zákazu prodeje pivovaru ohradilo. Podle informací Deníku ho podalo Město Náchod, a to ve středu, těsně před vypršením lhůty. Ve stejný den se odvolal i nový majitel pivovaru, firma LIF a.s. „K odvolání obou účastníků se teď ještě vyjádří žalobce, tedy Holba a.s., která návrh na předběžné opatřená podala,“ sdělil mluvčí soudu Michal Strnad. „Odvolání města Náchoda i Holby a.s., pak projedná Vrchní soudu. Spis mu pošleme v nejbližší době,“ dodal Strnad.

Na soudě leží další žaloba

Výběrové řízení na jehož základě koupila pivovar firma LIF, však bude zkoumáno i jinak. Na stole soudkyně Ludmily Kolářové, totiž leží žaloba, která napadá průběh tendru i jeho výsledek. Žalobu podala Holba a.s. „Jednání začne možná až na podzim. Začít totiž nemůže dřív, než bude pravomocně rozhodnuto o předběžném opatření. Až pak je možné nařídit termín jednání,“ sdělila soudkyně.

(Jiří Máslo)

Krátý rozhovor se starostou Náchoda Oldřichem Čtvrtečkou čtěte v článku Starosta vysvětluje tajný prodej pivovaru Náchod