„Neříkám, že se rád nepodívám na jejich techniku, stejně jako bych se podíval na vozový park jiných armád, které by tudy projížděly. Co mě ovšem zaráží, je to, kolik bude opět kolem silnice stát kolaborantů s americkými vlajkami. To bude zase pravdoláskařů. Místo toho, aby byli hrdí na svůj národ a mávali maximálně naší vlajkou, tak budou mávat vlajkou největšího agresora na světě," napsal na sociální síti muž schovaný pod přezdívkou Beze Jména. „Takové lidi bych s chutí kopal do zadní části tak dlouho, dokud bych je nedokopal na hranice, protože když jim není dobrá naše země, tak ať táhnou pryč," rozčiloval se.

Naopak Milan Prchal mu odporoval. „USA je náš spojenec v NATO, do kterého naše země vstoupila dobrovolně. Nemusí se mně na Americe všechno líbit, ale to neznamená, že je potřeba lidi, kteří jim přijdou zamávat, označovat za kolaboranty," vzkázal bezejmennému.

Milan Prchal také dodal, že se nepamatuje, že by někdo mával spontánně na vojáky Varšavské smlouvy, kterých tady projíždělo po dvacet let nemálo. „Předtím jo, v srpnu 68 lidi mávali pěstí a měli k tomu důvod," připomněl.
Michal Žák z Náchoda si zase myslí, že vítat vlajkou země náležící projíždějící armádě není o nic méně vlastenecké, než mávat českou vlajkou. „Je to symbol uznání jejich armády," míní mladý muž.

Dagmar Šípová je především pro toleranci. U silnice při průjezdu konvoje údajně stát nebude, ale neupírala by právo ostatním. „Je to trochu i o tom, že dřív se povinně mávalo Rusům a teď si to někteří lidé vynahrazují a slepě věří Američanům. Já osobně jsem oběma národům vděčná za ukončení II. světové války. Nicméně si myslím, že oba národy trpí velmocenskou nemocí a tím pádem nestojí za mnoho," je přesvědčená.

ODSUNUTÍ OPRAV PRŮTAHU KVŮLI KONVOJI?

Někteří obyvatelé Náchoda se také domnívají, že plánovaná oprava části hlavní tepny do Polska se zdržela právě kvůli vojenskému konvoji. „Oprava průtahu Náchoda a průjezd konvoje spolu rozhodně nesouvisí, je jen velkou náhodou, že se to teď tváří, jako že by snad měl konvoj vliv na oddálení zahájení. To rozhodně nemá," ujistila mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Původně se s opravou komunikace mělo začít zhruba 18. března, ale dvě obce, Horní Radechová a Kocbeře, nesouhlasily s objízdnou trasou. Jejich připomínky nyní musí projednat krajský úřad.
„Konvoj by projel i za rekonstrukce, jelikož pojede ve směru na hranici, tudíž v průjezdu Náchodem a s ohledem na načasování přesunu na víkend a „porcování kolony" by se neměl provozu nijak zásadně dotknout ani v případě zahájené rekonstrukce," vysvětlila mluvčí.

DRAGOUNY VÍTALY TISÍCE LIDÍ

Jsou tomu dva roky, kdy konvoj amerických Dragounů vítaly v Čechách tisíce lidí podél cest. Také v Náchodě jich stovky postávaly podél Pražské i Běloveské, další lidé čekali přímo na hranicích, kde se konvoj, mířící ze cvičení v Pobaltí na základnu v Německu, dokonce na chvíli zastavil.
Obavy z komplikací při průjezdu tehdy opravovanou okružní křižovatkou u Slavie byly naštěstí zbytečné. Lidé přišli většinou ze zvědavosti a zájmu o techniku. Snad jen u hranic v Bělovsi se snažilo dát svůj nesouhlas najevo několik jedinců transparenty a vykřikováním hesel. Jeden muž chtěl dokonce kolonu zastavit. Na Pražské třídě zase postával s transparenty hlouček příznivců komunistické strany.

Josef Matyáš se tehdy stal hlavním organizátorem vítání konvoje v Náchodě. On i jeho stejně smýšlející příznivci chtěli dát najevo své přátelství tím, že dragounům podali ruce a dokonce jim i nabídli v USA známé náchodské pivo Primátor. „Tentokrát budu bohužel mimo republiku, ale jsem rád, že trasa konvoje vede přes Náchod. Myslím, že to bude celkově poklidnější než přede dvěma lety. Vloni dokonce projel konvoj bez pozornosti médií," konstatoval Josef Matyáš.

HRANICE S POLSKEM PŘEKROČÍ ASI ODPOLEDNE

Podle Jana Šulce z Generálního štábu Armády ČR je pravděpodobné, že první část konvoje, který bude rozdělený na sedm částí, by měla hranice s Polskem překročit v neděli v odpoledních hodinách. „Čas průjezdu Náchodem se nedá upřesnit. Není možné odhadnout, jak bude cesta plynulá a jak rychle bude konvoj postupovat," míní Jan Šulc a dodává, že každou část konvoje budou doprovázet vozidla vojenské policie a na polských hranicích je nahradí vozidla polské vojenské policie, která konvoj doprovodí na území Polska. Na hranicích se tedy dá očekávat krátká technická zastávka.
Jan Šulc také upozornil, aby řidiči, kteří se setkají s vojenským konvojem, respektovali pravidla silničního provozu a nevjížděli do kolon. Také zájemci, kteří chtějí jednotku pozdravit, by neměli vstupovat do silnice před vozidla.
Jízdu vojenských vozidel budou podle mluvčí náchodské policie Evy Prachařové monitorovat i policisté a poskytovat součinnost při zajištění průjezdu, zejména na kruhových objezdech na průtazích Jaroměře a Náchoda.