Včera odpoledne jeho udělení oznámila čtyřčlenná delegace.

Ocenila nejen to, že v Náchodě je 35 sportovních klubů a organizací a ve sportovních oddílech je zde registrováno více než tři tisíce sportovců, což je na město s dvaceti tisíci obyvateli hodně. Kladně hodnotila třeba i přístup radnice, která do sportu dává přes 20 milionů korun ročně.

Viceprezident asociace John Swanson prohlásil, že komise nabyla příznivého dojmu ze všech sportovních zařízení, a vyzdvihl například dobře vybavené sportoviště při škole na Plhově. Podle něj je totiž důležité podporovat sport už na školách. „Každá jedna česká koruna, která se utratí ve sportu, se utratí za zdraví a prevenci kriminality mladých lidí," zdůraznil Swanson.

Prezident asociace Gian Francesco Lupattelli uvedl, že asociaci zajímá, jak města umožňují sportovat všem lidem, mladým i starým, pro jejich zdraví. „Myslím si, že Náchod má všechny atributy," prohlásil.

Náchodský starosta Jan Birke řekl, že ocenění znamená pro město prestiž. Podle Luppatteliho záleží na každém městě, jak titul využije a získá díky němu pro sport další finanční prostředky z veřejných i soukromých zdrojů. „Jestli uvidím skulinku, určitě ji využiji," dodal k tomu starosta Birke. Navíc i on razí, že sport je nejlepší prevencí kriminality.

Oznámení o udělení ocenění se zúčastnil i předseda Českého svazu tělesné výchovy Miroslav Jansta, podle něhož je propojení radnice, škol a sportovních klubů v Náchodě na dobré úrovni a ocenění bude příkladem pro další města.

Náchodští převezmou vlajku a certifikát, který ocenění potvrdí, v listopadu v Evropském parlamentu.