„Po velmi pečlivém zvážení, dlouhé debatě s rodinou a především s ohledem na své zdravotní potíže v posledních týdnech, jsem se rozhodl vzdát funkce místostarosty a zároveň rezignovat na mandát člena Zastupitelstva města Náchoda," píše se v dopise, kterým odstupující místostarosta svůj krok oznamuje. Text následně pokračuje: „Není to pro mě vůbec jednoduchý krok, rozdělaných projektů a plánů mám mnoho, ale musel jsem si připustit i svůj věk, kdy jen chuť a vůle nestačí. Přeji Náchodu, aby byl i nadále místem, kde se dobře žije, kde stojí za to žít."

„V tuto chvíli mi nezbývá nic jiného, než rozhodnutí pana místostarosty respektovat," reagoval na rezignaci prvního místostarosty poslanec a náchodský starosta Jan Birke (ČSSD) a dodal: „Na pondělním jednání i sám předstoupím před zastupitele a navrhnu na program jednání bod týkající se vyslovení důvěry či nedůvěry pro mou osobu, tedy zda mám či nemám nadále zastávat pozici starosty města."

Zpráva přichází den poté, kdy se náchodští zastupitelé, tedy odděleně koalice a opozice, v podvečerních hodinách sešli na mimořádném jednání. Jejich cílem bylo zvolit postup v projednávání bodů pondělního Zastupitelstva města. Diskutovalo se nicméně nejvíce o tématu, které na programu chybí, a to o problémech spojených s provozem prameníku Idy a závadách v kvalitě minerální vody. Toto téma přitom patří v poslední době k nejdiskutovanějším a obyvateli Náchoda i jeho širokého okolí k těm nejvíce sledovaným.