„V náplni SVČ Déčka Náchod je mimo jiné podporovat talentovanou mládež v dalším osobním rozvoji. Proto jsme zareagovali na vyhlášenou výzvu ministerstva školství a požádali o grantovou podporu na vytvoření konzultačního střediska středoškolské odborné činnosti. V jeho rámci by nadaní žáci a studenti měli příležitost se setkávat a konzultovat své zájmy s odborníky, a to zejména z technických a přírodovědných, ale i společensko vědních oborů," vysvětlila Ludmila Pohanková, ředitelka Déčka.

Cílová skupina, na kterou je projekt zaměřený, jsou středoškoláci, aby se stali většími odborníky a našli si s pomocí odborníků z praxe, své vyprofilování a na základě toho si zvolili vhodnou vysokou školu. Pomůže to ale také dětem z osmých a devátých tříd základních škol při rozhodování od dalším studiu.

„Ze strany firem jsem se na výzvu potkala s pozitivní reakcí. Už nás například kontaktovala strojírenská firma z Hronova, projekční kancelář, ale zájem mají i střední školy. Chceme také podpořit i to, aby mladí odborníci zůstali v tomto regionu a získali pracovní příležitosti," doplnila Ludmila Pohanková.

Vše je prý podmíněné získáním grantu, aby bylo možné odměňovat odborníky, kteří budou s dětmi dělat konzultace. Pokud vše dobře dopadne, projekt se rozběhne začátkem příštího roku.