To, že pivovar Náchod umí speciální piva na špičkové úrovni je více než známo. Ale pokusit se udělat něco s tou nejobyčejnější klasikou, která v minulosti byla určitým symbolem pivní kultury, byla velká výzva pro současného sládka pivovaru Petra Kalužu.

„Chtěl jsem dostat do půllitru co nejvíce sladové chuti a harmonii českého chmele. Je to má osobní pocta řemeslu a umu našich předků a snaha ukázat, že i na „obyčejném" pivu lze stále něco zdokonalovat a objevovat," okomentoval vaření nového výčepní piva sládek Petr Kaluža.

Vzniklo tak nové plnosladové výčepní pivo Antonín, jehož základem je slad dvou odrůd Malz a Bojos, vhodných pro český typ piva. Hořkost piva obstarávají chmele Žatecký poloraný červeňák a Sládek, a samozřejmě nutno vyzdvihnout i vynikající vodu z Adršpašsko-teplické pánve. „Zvolený technologický postup, vaření na tři rmuty, dává pivu výraznou sladovou plnost, přidávání chmele během varu na třikrát pak intenzivní chmelovou hořkost a vůni s dlouhodobým dozníváním," dodává sládek.

Slavnostní naražení nového výčepního piva Antonín se uskuteční dnes v 15 hodin před radnicí na Masarykově náměstí v Náchodě. „Odtud se přesuneme, a tímto zveme všechny zájemce do návštěvnického centra pivovaru, kde budou oslavy výročí s novým Antonínem pokračovat. Zajištěn je doprovodný hudební program s kapelou Nešlapeto včetně bohatého občerstvení," zve na dnešní veselici Markéta Flousková.