K nadstandardům patří například odlehčená sádra nebo nitrooční čočky. Do budoucna by si ale pacienti mohli připlatit i za zvoleného operatéra. Podle Vávry se ale jedná o bruslení na velice tenkém ledě.

„Pokud si pacient vybere způsob operace, materiál, který není z hlediska používaných standardů obvyklý, tak by si ho měl zaplatit. Ale vybírat si operatéra? A co ti, kteří si ho nevyberou, ty budeme operovat na vrátnicích?“ ptá se ředitel a pokračuje: „Operatér má navíc stanovenou pracovní dobu, takže pokud si jej pacient vybere, bude operovat mimo ni? Myslím si, že je to citlivá oblast a to, jakým způsobem je nyní řešena, mi přijde neuvěřitelné. Řekl bych, že se jedná o projev nedostatku znalostí prostředí a kvalifikace.“

Jak sám říká, nemocnice v souvislosti s kampaní, která nyní je, nemá zájem pacienty odpuzovat. „Nemocnice funguje proto, že o ni mají pacienti zájem. Pokud jim začneme účtovat různé poplatky, tak u nich pochopitelně vytvoříme negativní vztah. Jedna věc jsou poplatky za pobyt zaplatit si nadstandardní pokoj, kde chci být sám a chci tam mít televizor, to chápu. Co se ale týká výběru metody nebo materiálu, myslím si, že kvalifikace pacienta je zcela nedostatečná proto to, aby se v tomto směru mohl opravdu zodpovědně rozhodovat,“ dodává Vávra. (mj)