V Královéhradeckém kraji se počet požárů vyšplhal až na třiačtyřicet. Škoda dosáhla na 4,4 miliónu korun a zmařen byl i jeden život.
Příčinou tragédií je hlavně nesprávná obsluha topidla, jeho umístění, manipulace se žhavým popelem anebo uložení hořlavých látek v blízkosti kamen. Častou příčinou požárů jsou ale i zazděné trámy v komíně, a to zejména u starších staveb. „Často však hoří i proto, že nebyl komín dlouho čištěn. V takovém případě vzplanou nahromaděné saze,“ říká mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček. „Nedostatečná údržba se podepisuje i na technických závadách komínů a kouřovodů, které způsobují nejen požáry, ale i úniky zplodin,“ uzavřel mluvčí.

Na údržbu je třeba myslet předem

Vyčistění kamen, komína i seřízení kotle by mělo být provedeno už před topnou sezónou. Pokud domácnost užívá k vytápění pevná paliva, může zanesený komín znamenat nejen špatné hoření, ale i vznícení sazí. Pokud jsou škvíry v komínovém plášti, pak je tu i hrozba požáru na půdě. U plynových kotlů je vyžadována nejen čistota komínových průduchů, ale i předepsaný tah komína. „Mnoha neštěstím může zabránit to, když si sami zkontrolujete, zda máte řádně upevněný kouřovod, zda není někde propálený a nebo, zda fungují uzávěry komínových dvířek. Uživatel je povinen zajistit pravidelné odborné revize a kontroly stavu topidel i komínů,“ vysvětluje mluvčí hasičů.

Snaha ušetřit, může i zabíjet

Řada domácností se snaží na údržbě nebo čistění šetřit. Opravy kouřovodů si proto provádí svépomocí a komíny si sama vymetá. Podle odborníků je to však hazard se životem. „Je pravda, že v železářství si lze koupit štětky a různé čistící strojky už od tří do pěti set korun. K tomu koupíte lana a za zhruba sedm stovek máte vybavení k čištění,“ říká kominík Zdeněk Pithart z Červeného Kostelce. „Je však třeba si uvědomit, že mít nástroj k čištění a umět čistit, jsou dvě odlišné věci. Domácí kutil možná ušetří, nakonec ale ohrozí zdraví nejen své, ale i rodiny,“ varuje Pithart. Se zdražováním elektřiny a plynu se objevuje i další trend. Lidé si často kupují krbová kamna a bez konzultace s odborníky je připojují na staré komíny. „To je velmi nebezpečné,“ říká kominík. „Starý komín nemá potřebné parametry a kromě požáru tu samozřejmě hrozí otrava zplodinami nebo i udušení.“