Nejvíce řidičů prohání zastaralé vozy na Jaroměřsku, hlavně v okolí Josefova a také na Broumovsku. Často se jedná o automobily jak bez povinného ručení a technického průkazu, tak někdy i na první pohled prolezlé rzí. Policisté v náchodském regionu zastaví i několik takových vozů měsíčně. Stává se, že některá auta se dostanou do jejich hledáčku i opakovaně, protože si řidiči nedají říct a vytáhnou svoji „šunku“ na běžnou komunikaci.

„Bývá to tak, že si mladší řidič koupí automobil, ale potom nemá na to, aby ho udržoval v předepsaném stavu,“ dodává Eva Prachařová. Potom se také jedná o řidiče mezi čtyřiceti a padesáti lety.

Policisté často zastavují řidiče, kteří mají měsíc propadlou technickou, ale doklady v takových případech mívají většinou v pořádku.
Velké procento „šunek“ jezdí podle slov policejní tiskové mluvčí po vesnicích. Jsou také bez technického oprávnění a jejich majitelé je požívají pouze na popojíždění nebo k odvozu do zaměstnání.

Jak nás informoval vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Libor Baudyš, Někteří občané mají i 10 vozidel, která již neexistují, a neexistují ani doklady od nich. Vyřazení probíhá na základě rozhodnutí vydaném tímto odborem.

V prosinci minulého roku nebyla trvale zlikvidována všechna vozidla, z důvodu správního řízení, pokud jejich vlastníci nemají doklad o ekologické likvidaci. Bylo trvalo vyřazeno 483 vozidel včetně autobusů, motocyklu, atd., z celkového počtu 1316 vozidel za celý rok. To probíhá v lednu letošního roku a bude tento trend pokračovat i v únoru. Z důvodů ekologických poplatků, které jsou platné již od 1. ledna 2009, přeregistroval své vozidlo kdo mohl už na konci roku 2008.