Mladých lidí s duševními problémy ubývá. V Královéhradeckém kraji bylo však loni diagnostikováno nejvíce vývojových poruch dětí a dospívajících v celé republice.

Také psychiatrie v hradecké fakultní nemocnici hlásí značné množství pacientů.

„Zájem o naši péči se zvýšil, protože s novou klinikou nabízíme i důstojnější prostředí pro hospitalizaci. Nárůst nemocných jsme ale nezaznamenali. Jsme stále stejně vytíženi,“ uvedl přednosta psychiatrické kliniky Jan Libiger. Dodal, že pětadevadesát procent lůžek je obsazených, zbývající jsou připravena pro akutní případy.

Ke klinice patří i Léčebna návykových nemocí v Nechanicích. Ze závyslosti na alkoholu, drogách a gamblingu se zde při odvykací kúře může léčit až 56 pacientů.

Právě diagnózu závislosti vyslovují psychiatři v Hradci nejčastěji. Dalšími nemocemi, které u svých pacientů často léčí, jsou podle přednosty Libigera úzkostlivé stavy, psychózy, afektivní poruchy a poruchy nálady.

Vytížení jsou i psychologové. Se zvyšující se nezaměstnaností roste i počet klientů, kteří vyhledávají jejich služby. „Dříve převažovaly problémy ve vztazích a starosti s dětmi. Teď jsou to spíše deprese, osobní zklamání a kariérní tragédie,“ řekl psycholog Vladimír Täubner.

Za duševními problémy podle něho stojí zejména současný stresující způsob života, finanční krize a velké množství tragických zpráv v médiích.

Lenka Kašparová

Jakých duševních nemocí je nejvíce?

V loňském roce fungovalo v České republice 802 ambulantních oddělení a pracovišť psychiatrie, v nichž lékaři provedli více než dva a půl milionu vyšetření. Šedesát procent pacientů na psychiatriích jsou ženy. U nich jsou nejčastější nemocí afektivní poruchy, u mužů patologické hráčství.

K nejčastějším psychickým onemocněním v Královéhradeckém kraji patří (počet vyšetření na 10 tisíc obyvatel):

Neurotické poruchy – 181,1

Afektivní poruchy – 73,3

Vývojové poruchy v dětství a adolescenci – 39,2

Schizofrenie – 37,2

Poruchy osobnosti – 34,2

Organické duševní poruchy – 32,6

Mentální retardace – 20,1

Poruchy vyvolané alkoholem – 19,4

Poruchy vyvolané ostatními psychoaktivními látkami – 7,6

Neplodnost – 1,6

Sexuální poruchy – 1,1

Neurčená duševní porucha – 0,8

Vývojové poruchy mužských pohlavních orgánů – 0

Zdroj: Ústav zdravotnických

informací a statistiky ČR