A co na to naše zákony?Podle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší v platném znění, jsou provozovatelé stacionárních zdrojů povinni spalovat ve svých kamnech a kotlích pouze paliva, která splňují požadavky na kvalitu paliv stanovené prováděcím předpisem a jsou určena výrobcem těchto zařízení. Dále dle zákona o ochraně ovzduší lze v otevřených zařízeních spalovat jen suché rostlinné materiály neznečištěné chemickými látkami. V případě, že provozovatel stacionárního zdroje (kotlů a kamen) nedodržuje přípustnou tmavost kouře nebo spaluje ve stacionárním zdroji paliva neurčená výrobcem stacionárního zdroje, hrozí sankce až do 50000 Kč za porušení povinností uvedených v zákoně o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb.
Zdroj: Marcela Žouželková, Odbor životního prostředí, Broumov

„Prostřednictvím ventilace v plynové kotelně Informačního centra (IC) Broumovska vnikl do objektu kouř z okolí. Zbytečně tak byly zaměstnané celkem tři hasičské jednotky s kooperací dopravy broumovskou městskou policií," popsala událost, která je nyní v šetření, vedoucí IC Lucie Lesáková.

Podle Marcely Žouželkové, vedoucí odboru životního prostředí v Broumově, někteří občané využívají k vytápění svých domácností takzvané „levné palivo" odpady. Už prý ale nedomyslí skutečnost, že spalováním odpadů v domácích topeništích stále častěji přispívají ke vzniku rakoviny, srdečních či dýchacích onemocnění.

„Pálením odpadů nejvíce poškozujeme nejen sami sebe, ale také své nejbližší okolí. Na jedy ve vzduchu jsou citlivější děti, těhotné ženy, starší osoby a lidé trpící astmatickým či respiračním onemocněním," varuje vedoucí odboru a dodává, že záleží na každém z nás, kolik škodlivých látek do ovzduší vypustí.

„Spalováním v lokálních topeništích, kamnech či otevřených ohništích, dochází díky nízkým teplotám k nedokonalému spalování a vzniku celé řady jedovatých a karcinogenních látek. Jakmile tyto látky opustí komín, nezmizí nikde v ovzduší. Naopak při špatných rozptylových podmínkách, kdy škodliviny doslova sedí nad zemí jako „poklička", dochází k ohrožení vás i okolních obyvatel," upozorňuje Žouželková.

Město nyní připravuje kontroly, při kterých si došlápne na špatné „topiče" . Městská policie vytypuje lokality, kde je na první pohled patrné, že lidé správně netopí. Stejně tak se budou brát v úvahu i stížnosti obyvatel, které kouř z okolních komínů obtěžuje.

Kontroly by měl provádět stavební úřad, který k tomu přizve i zaměstnance odboru životního prostředí a hasiče. Společně budou obyvatele informovat o povinnostech a pravidlech při topení, bude je zajímat, zda mají v pořádku kouřovody a spalinové cesty. Také budou zjišťovat, jaké palivo dávají lidé do kamen. Podle Marcely Žouželkové se prý jedná i o tom, aby orgán ochrany ovzduší mohl v budoucnu i do obydlí. Zatím může měřit tmavost kouře nad komínem.

V případě že kontrola objeví nesrovnalosti, vyzve prý k podání vysvětlení a nápravě. Při hrubém porušení přijde na řadu pokuta.

Vedoucí odboru životního prostředí dále vysvětluje, že toxické látky v kouři nejsou vidět, tudíž si většina obyvatel myslí, že riziko je minimální. Často jsou tak do ovzduší vypouštěny látky, které pomalu poškozují zdraví a za pár let mohou vést například k rakovinným změnám.

Lidé by se hlavně měli zamyslet, jak správně naložit s odpady. „Tím, že odpadky předáte tam, kde budou řádně využité nebo zlikvidované, můžete ochránit své zdraví a životní prostředí ve svém okolí," míní.

V kamnech a kotlích projektovaných na uhlí, koks nebo dřevo jsou prý odpady spalovány nedokonale, protože hoření v nich probíhá při relativně nízkých teplotách s nedostatečným přísunem kyslíku. Za takových podmínek podle Marcely Žouželkové unikají z komínů domů nepříjemně páchnoucí a jedovaté zplodiny, jako jsou polyaromatické uhlovodíky, formaldehyd, kyselina chlorovodíková, benzen, a další. K nejnebezpečnějším patří dioxiny a furany, které jsou nejen rakovinotvorné, ale poškozují také hormonální a imunitní systém a ovlivňují nervovou soustavu.

„Zplodiny vznikají pálením plastů, starých palet, dřeva z demolic nebo natřených prken. Při pálení celobarevných letáků a časopisů se do ovzduší uvolňují těžké kovy z barev, které způsobují vrozené vady a rakovinu. Chlororganické látky a těžké kovy se uvolňují při pálení tetrapaku, jedovaté styreny při spalování polystyrenu," vyjmenovává zdravotní rizika a radí: „Používejte do kamen pouze schválené palivo. Pálíte-li dřevo, dbejte na to, aby bylo pořádně vyschlé. S jeho vlhkostí klesá výhřevnost a rostou emise škodlivin. Dřevo dostatečně vyschne přes dvě zimy. Nespalujte také chemicky ošetřené ani průmyslové dřevo."