Základní škola T. G. Masaryka pro své žáky na další rok slibuje bohaté vyžití. Ať už se jedná o ekologické a regionální projekty nebo nácvik dovedností zaměřený na mimořádné situace, všech se mohou prvňáci zúčastnit. Samozřejmostí pak jsou barevné a sportovní dny. Novým žákům bude jako vždy k dispozici družina, jejíž provozní doba bude delší, od šesti hodin ráno až do šesti večer.

„Stejně tak bude rozšířena její nabídka programů na vedlejší prázdniny," řekl ředitel školy Roman Odvářka.

Jeho škola myslí i na prvňáky v příštím roce, zakládá Klub předškoláků. Jeho první část, která začíná letos na podzim zájemce z řad předškolních dětí seznámení se školním prostředím. Druhá část na jaře dětem usnadní adaptaci na školní prostředí a seznámí je s učiteli a metodami práce.

Prvňáky Základní školy Komenského čeká nově zrekonstruovaná budova v Sokolské ulici. Tříposchoďová stavba třem třídám nabídne i družinu a jídelnu, stráví tam celý první rok. Velkým lákadlem pro děti může být absence tradičního, hromadného zvonění. Každá učitelka bude mít svůj vlastní zvonek. Pokud budou děti unavené, může hodinu ukončit dříve a navštívit s nimi zahradu nebo v budově umístěnou hrací místnost.

Stejně jako jinde mohou žáci jet na školu v přírodě a navštívit Krkonoše nebo Orlické hory. Podle ředitele školy Ladislava Dománě však prvňáci spíše využijí vypracovaného systému vycházek. „Děti budou poznávat nejen okolí školy a místní přírodu, ale i náchodské úřady a instituce," dodal Domáň. Pro děti je také k dispozici školní zahrada s malou zoologickou zahradou. Nejen prvňáci tam mohou vypomoct s péči o zvířata.

Základní škola Plhov na letošní podzim žádné přístavby nebo rekonstrukce nepřipravuje ani žádné nedokončuje.

„Snad poprvé za tři roky nic na škole nepřestavujeme," uvedl ředitel školy Vladimír Honzů. Nové žáky i tak čeká hezčí sociální zařízení i nové vymalování. V třídách je pak uvítají v dnešní době čím dál populárnější interaktivní tabule. Jedinou větší změnou je tak specializace jedné z volných tříd nově na základy společenských věd, dějepis a občanskou výchovu.

„Žáci tam budou mít k dispozici veškeré materiály a literaturu vhodnou k studiu pro dané předměty," dodal Honzů.

(mon)