Stavbaři školu rekonstruovali s ohledem na původní vzhled, členění a barvy fasády. I okna po výměně si zachovala původní vzhled a do původního stavu se opravily také všechny architektonické prvky. Na tyto práce si stavební společnost najala specialistu, kterým byl štukatér s dlouholetými zkušenostmi na opravách památkových objektů. Nová fasáda je nyní zhotovena na vysoké řemeslné úrovni, také detaily jsou zpracovány precizně.

Tento fakt zaujal porotu složenou z odborníků ze stavebních fakult českých vysokých škol či architektů natolik, že zrekonstruovaný objekt hronovské školy vyhlásila za vítěze v kategorii historických objektů v soutěži „Fasáda roku 2013".

Plány na současnou podobu fasády zpracoval architekt David Chmelař, který budovu do soutěže přihlásil.

„Nynější zbarvení fasády se zvolilo záměrně, aby se jí navrátila plastičnost a zdůraznilo se vše, co je podstatné. Plány a všechny stavební práce se samozřejmě konzultovaly s památkovým úřadem, který měl vždy konečné slovo," uvedl David Chmelař. Ocenění si cení: „Je to příjemná pochvala dobře odvedené práce všech, kteří se na realizaci fasády podíleli."

Vítězství v soutěži potěšilo i představitele města Hronova. „Jsme na nový vzhled školy i vítězství v soutěži velice pyšní a všude se tím chlubíme," sdělila s potěšením starostka Hana Nedvědová.

Stavba dnešní základní a bývalé obecné a měšťanské školy je z plánů hronovského stavitele Bohumila Kubečka. Od roku 1904 v ní získalo znalosti mnoho generací.