Současně s požárem se objevila fotografie, na které je zachyceno „cosi“ zvláštního. Podle některých lidí se jedná o pouhý kouř, podle jiných o skutečné, vyfocené zjevení Panny Marie.

ČTĚTE TAKÉ SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY VPRAVO

Místo, na kterém kaple stála, má bohatou historii, v letech 1892 – 1895 se zde měla tehdy 14leté Kristině Ringlové zjevovat Panna Marie. Přestože tato zjevení církev nikdy neuznala, Suchý Důl se stal tehdy známým poutním místem, kam proudily denně tisíce poutníků. A právě z jejich darů byla kaplička v roce 1897 postavena.

Bezprostředně poté, co kaple shořela, rozhodli Suchodolští o uspořádání finanční sbírky na výstavbu nové kapličky. Ta by měla být ze stejného materiálu, jako byla původní, tedy ze dřeva, navíc natřená speciálními nehořlavými nátěry. „Sbírka probíhá dobře, jsme moc potěšeni zájmem lidí,“ uvedl starosta Vítězslav Vítek. Jak dodal, dokonce i známý spisovatel Josef Škvorecký se zajímá o požár kapličky a má v úmyslu přispět do sbírky. „Požádal nás o zaslání podrobného rozpočtu na novou kapli,“ upřesnil starosta Vítek.

Místo je magické, dříve tam prý byla svatyně

Deníkem oslovený Jaroslav Drábek, lektor Institutu Alternativních studií, jenž se zajímá o paranormální jevy již 21 let, má v celé věci jasno. Podle něj se podařila Ladislavu Kudláčkovi unikátní věc. „Je to první vyfocené Mariánské zjevení. Pan Kudláček je jen posel, který to měl zaznamenat pro lidi. Nevadí, že se k tomu staví skepticky,“ uvádí Drábek s tím, že rozhodně nejde o žádnou fotomontáž. Podle něj je pravděpodobné, že se nyní budou zjevení opakovat. „Je možné, že někteří senzitivní lidé budou mít v těchto místech zjevení, může to být například oblak kouře, u něhož budou mít pocit, že na ně mluví,“ tvrdí Drábek a zároveň upozorňuje, že zjevení bývají vždy bez nohou. „Pokud bude mít někdo zjevení, nebo se mu v těchto místech stane něco zázračného, a nebude mít u toho svědky, může pak vypadat před lidmi jako blázen,“ dodává Jaroslav Drábek.

Podle něho má toto místo bohatou historii, která sahá až do dob neolitu. „Ve 13. století tu bývala svatyně, kterou využívali Druidové. Proto ty léčivé síly,“ vysvětluje Drábek a dodává: „Místo chrání kromě Panny Marie ještě další čtyři astrální bytosti, a to právě již od dob Druidů.“

Podle něho je vcelku jedno, co zde bude stát, jestli kaple, chrám, nebo jenom pomníček. Nejde prý o stavbu, ale o místo samotné. Nedaleký pramen je podle Drábka také velice důležitý, ba co víc – možná i důležitější, než místo původní kapličky, neboť pramen má mít léčivé účinky. „Je možné, že se tu někdo pomodlí, napije se, uzdraví se. Pokud u toho nebude mít tisíc svědků, lidé mu neuvěří,“ říká Drábek. Podle něho byl požár založen úmyslně. Jednalo se prý o kamufláž. „Někdo tam něco ukradl, protože si myslel, že mu to bude přinášet štěstí, ale opak je pravdou, ta věc musí být natolik energeticky nabitá, že nebude možné mít ji u sebe. Pravda vyjde najevo,“ tvrdí Jaroslav Drábek.

Záhady pokračují. Před několika dny natočila na tomto místě Markéta Efenberková (15) z Police nad Metují video, na kterém je „něco“ zachyceno. Ona sama, stejně tak jako pár dalších lidí, jimž video ukázala, vidí v zachyceném „cosi“ kostlivce…