Takové námitky k projektu investora, společnosti JTH Holding, na stavbu obchodního centra v úterý odpůrci stavby překládali při veřejném projednávání v rámci územního řízení na stavbu.

Nespokojení lidé, převážně žijící v blízkosti teď už zbouraného areálu Tepny, při veřejném projednávání diskutovali se zástupci investorů a stavebního úřadu. Sdělili jim své pochybnosti.

Na místě zdemolované textilky má vyrůst supermarket a obchodní galerie, v sousedství parkoviště.

Na úterní schůzce se mluvilo především o vlivech plánované stavby na životní prostředí, o vzhledu centra města i o dopadech na život lidí. Řeč přišla i na vznik nových pracovních míst. „Celkem se předpokládá, že se díky tomuto projektu vytvoří zhruba 180 pracovních míst," sdělil architekt stavby Filip Kadrmas. Na tuto informaci reagoval Michal Kudrnáč, který zastupuje spolek Sbor dobrovolných občanů, s tím, že na stejné ploše předtím fungovala Tepna, která zaměstnávala na tisícovku lidí. „Když pan Třešňák budovu koupil, tak tam nikdo nepracoval. Takže teď bude naopak prostor využit," odvětila zástupkyně společnosti JTH Holding.

Hovořilo se také o tom, jestli projekt je, nebo není v souladu s územním plánem. Třeba Spolek dobrovolných občanů toto dlouhodobě zpochybňuje. „Záměr je v souladu s územním plánem. Pokud by nebyl, je povinností stavebního úřadu stavební řízení nezahajovat a hned ho zamítnout," vysvětlila vedoucí odboru výstavby a územního plánování Andrea Lipovská.

„Projekt je zcela v souladu s územním plánem," odmítali kritiku zástupci investora společnosti JTH Holding. To prý bylo několikrát prokázáno. „To je lež," ozval se však nesouhlasně jeden z přítomných obyvatel, zastupitel … Kindl.

Zástupce jedné z obyvatelek Jiří Beran pak nastínil problém vzniku monopolu. Firma Interspar, která měla objekt původně provozovat, totiž odchází z České republiky a jeho prodejny odkoupila skupina Ahold, která vlastní také hypermarkety Albert. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že jedna společnost nesmí na určitém celku vlastnit více než 40 procent objemu obchodu. Mě by zajímalo, jestli když se spojí ty dva obchodní domy a k tomu se přidá Obchodní centrum Náchod, bude toto usnesení dodrženo," upozornil Jiří Beran. Tento případný problém však není na řešení v rámci územního řízení. „My umisťujeme stavbu jako celek, jako obchodní centrum. Nemůžeme hodnotit pro koho to je," dodala Andrea Lipovská.

Někteří z vlastníků domů, které stojí blízko bývalé Tepny, si také stěžovali na pomalý postup stavbařů a nepořádek vzniklý z bourání. „Loni touhle dobou jsme byli opakovaně vyzývání zástupci města, abychom zbourali Tepnu, že je zdrojem různých kriminálních aktivit. My i přes to, že jsme neměli ještě územní rozhodnutí, tak jsme se do té investice pustili. Nevím, kdo by byl ochoten investovat v řádu desítky milionů ze svých zdrojů na zlepšení části města. A to kvůli tomu, aby se posunulo alespoň do takového stavu, v jakém je dnes," upozornil člen představenstva JTH Holding Jan Grüner.

K závěru úředního projednávání se řeč stočila znovu k životnímu prostředí a jeho současnému i budoucímu stavu v blízkosti náchodského zámku. „Už teď je tam hluk z Billy a z Lidlu. A to kvůli klimatizacím a přivážení zboží. Všechen hluk se to od našich baráků odráží. Nepřekračuje sice nějakou normu, ale je monotónní a trvá třeba hodinu," poznamenal Tomáš Böhm, který bydlí v blízkosti stavby. Jeho slova podpořili i další místní. „Na místě, kde byla možnost postavit něco architektonicky pěkného, aby to urbanismus města pozvedlo, se staví obchoďák. Sedmý obchoďák v Náchodě. Nehledě na to, že to prostředí, které tam je, si to nezaslouží. Jestli by tam to obchodní centrum bylo, co zbude z Kamenice? Tam bude mrtvá zóna. Obchodníci odtamtud odejdou, protože se neuživí," řekl Jiří Beran.

Účastníci veřejného projednávání měli možnost podávat námitky, které budou dále předány stavebnímu úřadu k posouzení předtím, než vydá rozhodnutí. (ery)