A Češi si v porovnání se zbytkem Evropy nestojí zrovna lichotivě, jak potvrzuje i odbornice na výživu a zdravý životní styl Radka Setrmajerová: „V rámci Evropské unie se Češi projedli do popředí, i když Americe se zatím naštěstí nepřiblížili. Za poslední roky se to bohužel spíše zhoršilo, přišel k nám právě takový ten americký způsob stravování. Nepříznivé je také dovážení potravin z velké dálky – ty obsahují velké množství chemických postřiků. Češi do sebe v průměru za rok dostanou až dva a půl kilogramu chemických látek! Hřeší tím, že kupují ve velkém nekvalitní potraviny bohaté na cukry a tuky, to co je zlevněné.“

V České republice trpí přebytečnými kilogramy osmašedesát procent žen a ještě o čtyři procenta více mužů. Mezi příčiny obezity patří především špatně poskládaný jídelníček a minimum pohybu. Genetické předpoklady jsou podle slov Setrmajerové zanedbatelné a lidé se na ně snaží spíše vymlouvat. „Nedědíme kilogramy, pouze dispozice k postavě. Hlavní jsou ale stravovací návyky, v nichž převažují cukry a tuky a naopak schází vláknina, proteiny, vitamíny a minerály. Často je to chyba rodičů, kteří převedou špatné návyky na své děti,“ míní Setrmajerová.

Co tedy dělat s přebytečnými kilogramy? Jak by měla vypadat správná dieta, aby byla efektivní a zároveň neohrozila zdraví? Jakých chyb by se měli vyvarovat ti, kteří s nadváhou chtějí bojovat v posilovně? Odpovědi na tyto a další otázky se dočtete v seriálu, jež chystáme ve spolupráci s Radkou Setrmajerovou a dalšími odborníky na zdravý životní styl.