Řidiči, obyvatelé Náchoda i obcí na objízdné trase se budou muset po dobu osmi měsíců obrnit velkou dávkou trpělivosti.

KRAJSKÝ ÚŘAD ROZHODL

Rozhodnutí o povolení uzavírky silnice I/33 Náchod vydal krajský úřad, a to s účinností od pondělí 27. března. Potvrdila to mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Krajský úřad totiž musel nejprve projednat připomínky dvou obcí na objízdné trase. „Případné odvolání by řešilo Ministerstvo dopravy. Odvolání ale nemá odkladný účinek a práce mohou být i navzdory němu zahájeny," sdělila Götzová.

Opravy mezinárodní silnice se budou týkat úseku od okružní křižovatky u Slavie po výjezd z města směrem na Hradec Králové, až po „Rybárnu". Dalším úsekem, který ještě stavbařům zbývá dokončit z loňského roku, je úsek v Bělovsi u obchodního domu Penny Market.

OBJÍZDNÉ TRASY

Už v těchto dnech se město i objízdné trasy začínají plnit informačními cedulemi a dopravním značením. Napětí mezi lidmi stoupá a mnohým se vybavují loňské nekonečné kolony, a to i mimo dopravní špičky. Náchodem denně projedou desítky tisíc aut. I běžný provoz bývá hustý a ne vždy plynulý.

„V první fázi oprav bude veškerý provoz ve směru od Hradce Králové na hraniční přechod veden stavbou jednosměrně ulicemi Pražskou a Běloveskou. Objízdná trasa pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny ve směru od Polska bude vedena ze silnice I/33 po Kladské ulici přes okružní křižovatku u Itálie, dále přes Plhov, Červený Kostelec a Úpici do Trutnova a následně přes Choustníkovo Hradiště do Jaroměře, kde se napojí zpět na silnici I/33," popsala mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Po dobu rekonstrukce v Bělovsi od Penny Marketu po Ametek pojedou všechna vozidla ve směru od Hronova a státních hranic po Kladské ulici a na okružní křižovatce „u Itálie" dojde k rozdělení dopravy.

Osobní vozidla a autobusy budou moci jet pod viadukt přes okružní křižovatku u Čedoku směrem na okružní křižovatku u Slavie a následně ve směru na Hradec Králové ulicemi Němcové, Mlýnskou, Riegrovou, Tyršovou, Komenského a Českoskalickou až na výjezd z Náchoda.

Dojde také k přemístění několika autobusových zastávek ve Starém Městě nad Metují.

DO ZÁKAZŮ ZA POKUTY

Náročné období čeká i policisty. Ti budou ve větší míře dohlížet i na provoz na objízdné trase, měřit rychlost vozidel, zaměří se také na řidiče kamionů. „Upozorňujeme řidiče, aby důsledně dbali pokynů policistů i pracovníků stavby, dodržovali dopravní značení a jezdili pouze po silnicích, kde budou mít jízdu dovolenu. V případě jízdy do zákazů a porušování těchto nařízení se dočkají od policistů nulové tolerance a sankcí v horní části sazeb," varuje mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Průtah městem bude po dokončení všech oprav mnohem lépe průjezdný a sníží se hluk, který trápí obyvatele žijící podél Pražské ulice. Město Náchod bude souběžně s opravou průtahu, kterou má na bedrech Ředitelství silnic a dálnic, opravovat přilehlé chodníky včetně rekonstrukce veřejného osvětlení a rozhlasu.