Přestože radnice slíbila, že s nimi rychle zatočí, dlouho se to nedařilo a řada obyvatel si stěžuje na výtržnosti a nepořádek, který dělají. Byť je situace v posledních několika dnech klidnější a bezdomovci se odtud stáhli, k obtěžování docházelo především v parných dnech.

Lidé se bojí na Karlák chodit

„Pod zámkem jich je spousta a chodí se ochlazovat na Karlák k vodě, kolikrát se tam perou a sprostě na sebe křičí. Nehledě na ten odporný zápach, když kolem nich projdete, nebo sedíte na lavičce kousek opodál. Určitě nepracují, dala bych jim veřejné prospěšné práce a šup ať si to po sobě pěkně uklidí," píše jedna z obyvatelek na facebooku jako vzkaz náchodskému starostovi Janu Birke.

A další se přidává: „Na lavičku na Karlák už se normální člověk ani neodváží. Jít do Billy, to je taky jen pro silné povahy, večerní procházka městem – nemyslitelné. Pokud se v Náchodě co nejdříve nezakročí proti bezdomovcům a nepřizpůsobivým, nebude Náchod místem pro život normálních, slušných a pracujících lidí."

„Než se zboural areál Tepny, byli všichni ti bezdomovci na jednom místě, a to v Tepně. Od té doby jsou po všech možných místech v Náchodě a je pravda, že tím dost obtěžují všechny občany, kteří si chtějí užívat toho našeho vzkvétajícího města," píše jedna z obyvatelek na internetu.

Kontrolami jim znepříjemňují život

Město přijalo vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejnosti, neplatí ale třeba na zámeckém kopci, kam bezdomovci chodí, neboť kopec už nepatří do majetku města. Uvažuje se však, že se platnost možná rozšíří. Dalším problémem je, že když bezdomovci dostanou za přestupek třeba pokutu, nemají ji z čeho zaplatit, a tak se takovému trestu spíše vysmívají.

Bezdomovce také chtělo město vykazovat z katastru města, pokud mají trvalé bydliště jinde, ovšem to se podařilo jen v jednom případě. Dalších zhruba osm bezdomovců zůstává a obtěžuje hlukem a popíjením kolemjdoucí, neboť trvalé bydliště jinde nemají. A pokud neprovádí větší výtržnosti, těžko s nimi něco dělat. Na to jsou pravomoci strážníků krátké. Městská policie se jim tedy alespoň snaží kontrolami a dohledem znepříjemňovat život.

Starosta se nyní dohodl na častějších kontrolách i se státní policií, která má větší pravomoci.

Státní policie tak posílila hlídky ve městě a více se na výtržnosti zaměřila. A to nejen v centru, ale po celém městě. Zabránit se tak má například vandalismu na novém autobusovém nádraží či v přilehlém parku. Jde třeba i o hlídky v pátek a v sobotu v noci, neboť někteří obyvatelé si stěžují na rušení nočního klidu.

Prioritou je vyštvat výtržníky z centra

„Je to naše priorita. Nechceme dát výtržníkům a těm bezdomovcům, kteří obtěžují kolemjdoucí, ani milimetr prostoru. Bohužel v některých věcech máme svázané ruce zákony a nejde je vyhnat jen tak," říká starosta Jan Birke. Právě na něj se lidé často obrací, když je s výtržníky nějaký problém. „Žádám obyvatele, aby když se něco děje, nebo jsou obtěžováni, volali na linku městské police 156. Naši strážníci jsou připraveni ty situace okamžitě řešit," uvedl starosta.

Zátahů včetně nočních už městská policie udělala nespočet. Jakmile však strážníci místo opustí, bezdomovci se stáhnou třeba během deseti minut zpět. „Je to jako hon na kočku s myší. Chceme je však pořád držet pod tlakem, až je to přestane bavit," uvádí starosta Birke.

Větší počet případů, kdy dochází k porušování veřejného pořádku nebo protiprávnímu jednání, je zvlášť vidět přes léto. Proto se nedávno na společném jednání dohodli zástupci Policie ČR s vedením města na zintenzivnění hlídek státní i městské policie. A to nejen kvůli bezdomovcům a podobným výtržníkům.

Výkon služby Policie ČR a strážníků Městské policie Náchod je podrobně plánován a koordinován. Jednotlivé hlídky tak mají přesně rozděleny časy a lokality, kde dohlížejí na veřejný pořádek, a to nejen v centru, ale i v okrajových částech města.

Policie to vidí optimisticky

„V roce 2014 v Náchodě nedošlo k nárůstu trestné činnosti, spíše naopak dochází k mírnému poklesu v počtu evidovaných trestných činů. Mezi často se vyskytující předměty zájmu pachatelů patří v prázdninových měsících především jízdní kola, které pachatelé odcizí jak na veřejných prostranstvích, tak ve sklepech a kolárnách obytných domů. Mimo to se Policie ČR i MP v létě častěji setkává s drobným narušení veřejného pořádku, přestupky proti majetku a občanskému soužití. Z tohoto důvodu byla ve spolupráci s MP vyhodnocena bezpečnostní situace v Náchodě a stanoveny priority pro preventivní výkon služby se zaměřením právě na uvedené problematiky.

Došlo k posílení výkonu služby zejména v noční době, koordinaci činností státní a městské policie a výběru co možná nejefektivnější sankce v případě porušení zákona. Vzhledem k poměrně krátkému trvání opatření je předčasné jeho výsledky hodnotit, lze jen konstatovat, že spolupráce obou bezpečnostních složek je bezproblémová a probíhá dle stanoveného plánu," okomentoval spolupráci vedoucí Územního odboru Policie ČR David Fulka.