Cílem bylo už po druhé vyzvat ředitele školy Františka Netušila, aby odstoupil. Do sokolovny přišlo 350 nespojených rodičů, učitelů i žáků. Ředitel nepřišel a nedostavila se ani jeho zástupkyně.

Výtky vůči řediteli přednesla jako první předsedkyně Rady rodičů Marie Petruželková, která kritizovala jeho způsob jednání s učiteli, který způsobuje odchody kvalitních pedagogů. „Ředitel je nahrazuje čerstvými absolventy vysokých škol. Tito učitelé ale musí někde začít a vždy bylo zvykem, že je zaučovali kolegové s praxí a předávali jim zkušenosti. Tady ovšem hrozí, že tato přirozená štafeta bude přerušena. Nechceme, aby to tak dopadlo,“ sdělila své obavy Petruželková. Podle ní ve škole existovala i řada významných výchovných projektů, které vedli učitelé, kteří už odešli. Zbytek těch, kteří je dál provozují, se k odchodu chystají. Jejich místa teď mají zaujmout učitelé, kteří mají malé, nebo nulové zkušenosti. I to bude prý velký problém. „Pan ředitel se také vyjádřil, že učitelé, kterým se nechce pracovat mohou odejít. My ale víme, že do doby, než se stal ředitelem, pracovali všichni a výborně. Děti se do školy těšily, protože učitel nebo učitelka byli i tak trochu jejich kamarády. Ve školních olympiádách se umísťovaly na předních místech a bez problémů se dostávaly na střední školy,“ uzavřela Petruželková.

Nespokojenci dostali podporu až z Hrochova Týnce

Rebelující rodiče i učitele podpořili dopisem i rodiče žáků ze Základní školy Hrochův Týnec na Chrudimsku. Podle dopisu, který adresovali všem občanům Nového města nad Metují, působil František Netušil, jako ředitel i v jejich škole. To jak jednal se žáky a učiteli, je ale přimělo sepsat v červnu 2006 petici, ve které žádali jeho odstoupení. „Proběhla kontrola České školní inspekce, při které se zjistilo, že v některých bodech byla naše stížnost oprávněná, v některých neprokazatelná a v některých neoprávněná. Ať už byl důvod rezignace pana ředitele jakýkoli, jsme rádi, že odstoupil,“ napsali rodiče v dopise.

Také v Základní škole v Krčíně, kde s ředitelem Netušilem bojují rodiče a učitelé právě teď, vznikla petice žádající jeho rezignaci. Je už v pořadí druhá a žádá opět jediné. „Odejděte! Nechceme, aby jste řídil naši školu.“ „Chování a jednání pana ředitele vzbuzuje nedůvěru, jeho výhrůžky vytvářejí napjatou atmosféru,“ píše se v petici. Toto klima neposkytuje odpovídající podmínky pro kvalitní práci učitelů. My jako rodiče nechceme, aby situace, která po jmenování PaedDr. Františka Netušila v ZŠ Krčín nastala, negativně ovlivňovala výchovu a vzdělání našich dětí,“ píše se mimo jiné v petici. V sokolovně v Krčíně byla petice včera k dispozici všem, kteří přišli. Na místě ji podepsalo 247 lidí.

Řešení může přinést pouze inspekce

Za školství odpovídá na radnici v Novém městě nad Metují místostarosta Petr Hable. „Máme svázané ruce. Ředitele sami odvolat nemůžeme. Musíme vyčkat, až přijde Česká školní inspekce a odhalí případné nedostatky v práci ředitele,“ sdělil místostarosta. To, že se na jednání rodičů a učitelů do krčínské sokolovny kritizovaný ředitel nedostavil, odmítl komentovat. „Asi by to tady neměl jednoduché,“ podotkl pouze Hable.

„Ve škole v Krčíně jsem působil deset let jako ředitel a současnou situací jsem přímo znechucen. Vinou zákonů, které neumožňují radikální řešení, cítím obrovskou bezmoc,“ uvedl Václav Kupka, který teď působí na odboru školství novoměstské radnice.

„Jak je možné, že město nemůže odvolat ředitele? Jak dlouho ještě budeme čekat. Až odejdou všichni dobří učitelé,“ ptali se nejčastěji rodiče. Česká školní inspekce by měla začít šetřit problémy ve škole v Krčíně už na konci září. „Přesně měsíc má pak na to, aby oznámila výsledek,“ dodala starostka Nového města nad Metují Bronislava Malijovská.

(Jiří Máslo)