Osm štěňátek bylo úplně slepých, bezbranných, jen pár hodin po narození, když je před nedávnem neznámá lidská hyena odhodila do příkopu u obce Dolany. Když je našli, byla podchlazená a i přes rychlou pomoc dvě fenky zahynuly. Ostatní bojovala o život. Šlo jim o něj kvůli komplikacím už několikrát, naposledy minulý týden. Snad už mají konečně vyhráno. Malí psíci jsou prý totiž opravdoví bojovníci a překonali už různé nesnáze.

Jsou to velcí bojovníci

„Opravdu jsou to velcí bojovníci, již jsem jim nedávala velkou naději. Stále je nějaký problém, ale tentokrát to bylo velice těžké. Dostali velký průjem a myslela jsem, že to nedají, ale opět jsme všichni zabojovali a dnes mohu říci, že vše špatné máme snad za sebou. Nerada to ale říkám, protože když to řeknu, vždy se objeví další problém," uvedla Jindřiška Klíchová z Chovatelské stanice flat coated retrívra od Ivanského jezera v Rychnově nad Kněžnou.

Právě ta se štěňátek ujala a podařilo se, že její fenka Betty je vzala za své. Sama Betty je přitom matka dvanácti pětitýdenních štěňat.

Od soboty bylo zatím vše v pořádku a štěňátka opět přibírala na váze a mají se čile k světu, začínají si hrát, vrčet, štěkat a za chvíli jim prý ani bedna nebude stačit. „Jak slyší můj hlas, začínají reagovat. Ještě týden a budeme přijímat první návštěvy. Zatím máme dva zájemce na tyto štěňátka," sdělila Jindřiška Klíchová.

Zájemci, kteří by chtěli štěňátko, mohou kontaktovat chovatelskou stanici. „Budeme pro ně hledat ty nejlepší rodiny. Štěňátka do nových rodin budu dávat koncem srpna, ale uvidíme, vše bude záviset na jejich zdraví," doplnila Jindřiška Klíchová.

Dodala, že by chtěla poděkovat všem lidem, kterým není osud štěňátek lhostejný a podporují je, třeba i balíčky s krmením. Jakákoliv podpora prý při péči o ně dodává sílu a energii.

Nyní se štěňátka rozkoukávají, začínají si hrát a také si i zavrčí, když se jim něco nelíbí. Když však malé psíky našli, byli podchlazení, hladoví a nemohli ani nasát mléko, jak byli zesláblí. Nakonec se ale povedlo, že začali jíst, také z nejhoršího se dostali. Přesto různá úskalí jim hrozila i nadále. Psí hoši se jmény Ferda, Felix a Arný a děvčata Lassie, Laura a Lima se ale jak je vidět jen tak nevzdávají.

Štěňátka zachránili policisté a městští strážníci z Jaroměře,kteří jim pomohli najít náhradní mámu fenku, která je odkojí. Pomoc nabídly a solidaritu vyslovily například na Facebooku desítky lidí. Štěňátka týden bojovala o život a nakonec se dokázala poprat s osudem a přežila. I přes rychlou pomoc a veškerou snahu jen dvě fenky svůj boj prohrály.