Řada místních, chalupářů i majitelů pozemků se bouří proti záměru postavit v nejvyšším místě nad Borovou dvě větrné elektrárny. Obávají se hluku, mají strach o vodu a také nechtějí přijít o nedotčenou přírodu.

Obec naopak elektrárny prosazuje, neboť by z nich měla každoročně nemalé peníze.

„Při kolaudaci bychom dostali jednorázově půl milionu korun, poté každý rok kolem sta tisíc korun," uvedl Miroslav Forman, starosta Borové.

Investorem je německá firma Ostwind a celá záležitost je zatím ve fázi příprav. Pokud by elektrárny měly stát, pak by to bylo podle starosty nejdříve až tak za tři roky.

„Firma, která hodlá elektrárny stavět, si provedla v naší obci průzkum. Z něho vyplynulo, že více než polovina lidí elektrárny chce," řekl starosta Forman.

„O nás, bez nás" to vadí občanům

Někteří občané se ale cítí dotčeni, že s nimi nikdo o záměru nemluvil. „Obec uzavřela smlouvy, aniž bychom o tom věděli. Navíc se jedná o nešťastně postavené smlouvy," tvrdí Pavel Jirka, který bydlí v Borové šest let. Přistěhoval se tam za klidem.

Nyní se, stejně tak jako kupa dalších tamním občanů, obává toho, že budou točící se vrtule hlučné. Negativa výstavby elektráren podle něj převažují před pozitivy.

„Obec má jen jeden zdroj pitné vody. Nelze vyloučit její kontaminaci. Pokud by se tak stalo, celá vesnice by se ocitla úplně bez vody," nastínil další z rizik.

Podle starosty by ale v případě výstavby převažovaly rozhodně klady. „Obec nemá peníze. Takto bychom je získali a mohli je investovat do infrastruktury. Chceme zasíťovat pozemky, udělat kanalizaci a mnoho dalšího," plánuje starosta.

Petice vznikla na konci června a zatím se pod ní podepsalo kolem dvou stovek lidí. „Byl bych rád, kdyby nám petice pomohla v jednání s obcí. Chceme se dohodnout, nechceme bojovat," zdůraznil Pavel Jirka.

Místní se obávají, že pokud budou stát nedaleko jejich domů vrtule, sníží se jim cena nemovitostí. „To je podle mě nesmysl. Nemovitosti jdou teď obecně dolů. Naopak, budou tu nové cesty a zlepší se spousta věcí," myslí si starosta.

Že by lidé prchali? Toho se obec nebojí

Toho, že by se lidé kvůli vrtulím odstěhovali, se nebojí. „Z toho strach nemám. A pokud se někdo odstěhoval, pak by to byli tací, kteří pro obec stejně nikdy nic neudělali," nechal se slyšet Forman.

Podle něj by vrtule neměly být hlučné. „Chápu, že z toho může mít někdo strach, na Novém Hrádku hlučné byly. Ale to byly staré vrtule, tyto jsou moderní," zakončil starosta.

Podobnou situaci řešili před lety právě v nedalekém Novém Hrádku, kde měly rovněž vzniknout moderní větrné elektrárny. Investorem měla být ČEZ.

„Táhlo se to dlouho, ale nakonec to nedopadlo. Lidé se vyjadřovali v anketě konané v den voleb, zda tu větrníky chtějí či nikoliv. Výsledek byl kladný. ČEZ ale potom od svého záměru ustoupila a nyní by měly být všechny čtyři větrníky odstraněny," informoval Zdeněk Drašnar, starosta Nového Hrádku.