PŘENOS MŮŽETE SLEDOVAT ZDE!

18.00 hodin
Program právě začíná představením přítomných politiků.

18.07
Prostor Malého sálu v Hradci Králové nezaplnily jen spolustraníci vystupujících. V publiku sedí sedí kupříkladu Ludmila Havránková, farmářka z hradeckých Plačic, jež jako majitelka několika zemědělských pozemků brání dostavbě dálnice D11. Bude i ona chtít položit některým kandidátům svou otázku? Mezi diváky je i Stanislav Penc, aktivista kandidující za Stranu Zelených, známý kritik královéhradeckého krajského úřadu.

18.13
Kandidáti představují volební hesla a motta, s nimiž jejich strany jdou do voleb. Diskuse se rozbíhá.

18.15
Šedesát vteřin. Takový limit budou mít jednotliví kandidáti pro stručné zhodnocení, co se v minulém volebním období v Královéhradeckém kraji povedlo a co ne.

Balcar: Rozjet grantové tituly pro neziskový sektor, na některých postech krajského stojí skuteční odborníci. Nepovedlo se: v Hradci panuje silný centralismus, jeho okolí stojí dost bokem.

Dlab: My jako opozice musíme říct, že se řada věcí nepovedla. Třeba dálnice D11, či R35. I v sociální oblasti je ještě co zlepšovat.

Dohnálek: Příliv investic se jistě vydařil, připravit dostatek projektů pro granty a rozvíjet venkov. Nemáme zadlužené nemocnice, budujeme cyklostezky…

Veselý: Podařilo se vytvořit kvalitní síť nemocnic. Jistě se nezdařila výstavba dílnice a chybí podpora rodiny. Dostatečně není restrukturalizováno ani školství.

Franc: Byli jsme v opozici, nemáme odpovědnost za stav kraje. Za chybu považuji výstavbu sídla kraje.

Bradík: Přivedení dálnice až k Hradci je úspěchem, pozitivní je i minimální nezaměstnanost, dostatek práce díky zóně v Kvasinách.

18.27
Sídlo královéhradeckého krajského úřadu - Regiocentrum Nový pivovar - se stalo prvním tématem, na které se rozhořela první živější výměna názorů.

18.30
"Mají v hlavě piliny." "Nic nedělají." I takové odpovědi se objevily v anketě televize RTA. Co na to přítomní?

Dlab: Všechny voliče odrazuje od voleb vrcholná politika z centra. chtěl bych vyzvat všechny občany k volbám, jejich hlas je důležitý. Volte jedničku!

Dohnálek: Slibujeme voličům výrazný růst platů v kraji. Musí se však rozvíjet všechyn oblasti. A to je za čtyři roky změřitelné.

Bradík: Máme 20 let demokracii, lidé se naštěstí naučili říkat své nazory. Díky za to.

Franc: Lidé mohou ovlivnit krajskou politiku, nevím však, jak jejich názor změnit.

Veselý: Výsledky byly ovlivněny tím, že ta anketa byla prováděna v Hradci. Na venkově by situace byla jiná. Směšujeme celostátní politiku s regionální, slibujme jen to, co můžeme splnit.

Franc: Slibujeme jen to, co můžeme splnit.

Balcar: Plně chápu rozpolcenost veřejnosti. Krajské a senátní volby mají u nás malou tradici. Nabízíme kandidátku nezatíženou minulostí.

18.50
Téma dálnice D11

Dlab: K tomuhle nemuselo vůbec dojít. Dostat za deset hektarů pozemků dvě stě? To by byl nebezpečný precedens.

Bradík: Pro mě je nepřijatelná ta doba, po kterou se dálnice řeší a nedokázalo se s tím pohnout. Co dostali obyvatelé Chlumce za to, že je jejich město přetíženo dopravou? Paní Havránková nedostane 200 hektarů pozemků, ona o ně přijde.

Dohnálek: Kraj není investorem dálnice, legislativa neumí nakládat s liniovými stavbami. Stávají se proto předmětem spekulantů. Tím nemyslím paní Havránkovou. Můžeme se poučit třeba v Německu, kde se za pomoci soudů provádí narovnání s majiteli pozemků.

Veselý: Musíme se snažit lobovat i v ostatních krajích. V zákoně o vyvlastnění není dostatečně definován veřejný zájem. Musíme tlačit na řešení situace, hrozí, že přijdeme o dotace a stavba se díky inflaci prodraží.

Balcar: Mě v tuto chvíli děsí fakt, že chceme přijmout zákony, které nikdo nekonzultuje se starosty, ani občany.

Bradík: Nemám pocit, že by do tvorby zákonů byli občané málo vtaženi. Mohou přijít na zastupitelstvo.

Dlab: Kamiony tu jsou. Chceme, aby jezdily po státní dálnici, nebo silnicích kraje? Myslím, že bude lepší, když po dálnici.

19.15
Ke svým dotazům a vyjádřením dostávají prostor diváci.
Vlastimil Ludvík, krajský zastupitel: Chceme iniciovat úpravu zákona, aby se i obce podílely na tvorbě zákonů.

Miroslav Uchytil, starosta Chlumce nad Cidlinou: Znalostí pana kandidáta za Stranu Zelených je mi líto. Starostové znají územní plány. Všichni bychom se měli zapřáhnout. D11 je totiž to nejdůležitější, otevírá ekonomiku, je tím klíčem. Není pravda, co říká pan Dlab. Je možné, že už za tři měsíce budeme mít zákon, díky kterému bude dálnice dostavěna.

Ludmila Havránková: Jsem ta, která se dálnice D11 týká. Chtěla bych panu Bradíkovi poděkovat za sjednání schůzky s panem Gandalovičem a náměstkem ministra dopravy panem Hodačem. Dnes se tu vymýšlí nový zákon na vyvlastnění a je to úplně zbytečné. Na stranu komunistů bych chtěla říct, že doufám, že jednou jim někdo sečte to, čeho se dopustili v 50. letech na nevinných dětech, starých lidech, v jejich koncentračních táborech. Nejsou tlusté čáry a snad jednou někdo zhodnotí, co jste dřív učinili. Že vám není hanba! V roce 2008 chcete vyvlastňovat?

Uchytil: Nesrovnávejte dobu 50. let s dneškem. Dnes jsou dány cenové výměry, jasná pravidla. Vyvlastňování funguje na Slovensku, Rakousku i Německu. Neužívejme přívlastků bolševické.

Dlab: V 50. letech jsem se teprve nardoil. KSČM je demokratickou stranou, možná demokratičtější než jiné. Byl bych rád, kdyby paní Havránková volila slova. Tady jde o něco úplně jiného. Zákon by se týkal pouze liniových staveb, navíc by šlo o vyvlastnění za úhradu.

Balcar: Starostové v oblastích jako Hajnice a tak dále se chtějí k tomuto problému vyjadřovat. Chceme od starostů, aby vedli svoje obce, ale potom také s nimi musíme dále diskutovat.

Dohnálek: Nežijeme ve vzduchoprázdnu, ale Evopě. Musíme být napojeni na dálniční síť. Nápor dopravy je realitou dnešních dnů, je jen otázkou, zda auta budou jezdit ekologicky a po kvalitních silnicích.

19.44
OTÁZKA ZA ČTENÁŘE DENÍKU:

Martin Černý, redaktor: Co říkáte na uvažovanou privatizaci hradecké fakultní nemocnice?

Bradík: Nemocnice není krajská, její případná privatizace není v rukou krajských politiků. Přechodem na akciové společnosti se neděje nic dramatického. Máme s tím dobré zkušenosti. Stačí se podívat vedle k sousedům. Kde skončila pardubická krajská nemocnice? Nebyla převedena na akciovku a je ve ztrátě.

Franc: Nejsme pro, aby se fakulní nemocnice stala akciovou společností. Pokud uspějeme ve volbách, převedeme nemocnice na veřejné neziskové organizace.

Veselý: Bylo by ideální, aby nemocnice u nás byly neziskovými organizacemi. Měly by být provozovány, aby poskytovaly službu, ne vytvářely zisk. Potřebujeme však speciální zíkon o nemocnicích jako neziskových organizacích.

Dohnálek: Transformace fakultní nemocnice nevyřeší ani nepřinese žádné problémy. Obecně nejsme zastánci převodu za každou cenu. Nemocnice má i svou vzdělávací funkci.

Dlab: Jsme proti. Nechceme vstup soukromého kapitálu především prostřednictvím dceřinných společností.

Balcar: Pro nás je prioritou venkov, nebudeme podporovat rušení žádných zařízení.

20.08
Poslední otázka večera - proč by voliči měli volit právě vás?

Bradík: Krajské volby nejsou o celostátních problémech, ale o

Franc: Máme volební program, který bude vyhovovat většině lidí v kraji.

Veselý: Krajské samosprávy mají klíčovou roli. Koalice pro Královéhradecký kraj představuje seznam kandidátů, který je schopen všechny důležité oblasti života zvládnout.

Dohnálek: Nabízíme několika volbami prověřené lidi.

Dlab: Náš program je pro většinu občanů regionu.

Balcar: Nabízíme mladé lidi, mladé muže a mladé ženy.

20.14
KONEC