Náklady na rekonstrukci odhadované ve výši 300 až 350 tisíc korun budou pokryty z prostředků obce, dále pak i z darů, které byly na tento projekt získány u příležitosti oslav 130 let Sboru dobrovolných hasičů (SDH) v Šonově a 800. výročí od první písemné zmínky o obci Provodov. Spoluúčast na financování přislíbil také Komitét pro udržování památek z války roku 1866.

„Na zajištění dofinancování opravy byla podána i žádost o poskytnutí finanční podpory z prostředků Královéhradeckého kraje, která byla smluvně přislíbena ve výši 150 tisíc korun," informoval Josef Kulek, starosta obce Provodov Šonov.

Realizací obnovy byla ve výběrovém řízení pověřena firma Kamenictví Josef a David Novotný z Čermné u Vrchlabí. Model „orlice" pro výrobu forem vyrábí sochařka Paulina Skavová.

Orlice by se na podstavec, ze kterého byla před lety odcizena, měla vrátit do konce května. Slavnostní odhalení pomníku je naplánované na neděli 5. června, kdy se uskuteční vzpomínková akce 150 let od prusko-rakous-ké války z roku 1866.