Třeba Michalovi Machovi se nezdá, jak je už vybudovaný jízdní pruh úzký. „Z pohledu cyklisty mě tento moderní trend zužování silnic přímo rozčiluje. Když tam pojede cyklista a někdo se mu bude chtít vyhnout, bude to o chlup a není to bezpečné," usuzuje.

Na možný problém s úzkým jízdním pruhem upozorňují někteří obyvatelé i v diskuzích na internetu. Usuzují, že záchranné složky mohou mít problém projet křižovatkou, pokud zde zrovna bude kolona. A to je v Náchodě časté. Navíc kruhový objezd je nedaleko nemocnice, takže například záchranná služba přes něj projíždí ve většině výjezdů.

„To je tak úzký. Chudáci saniťáci, hasiči…," vyjadřuje svůj názor jedna z obyvatelek, na internetu. A další dodává, že by nechtěla být řidičem náklaďáku, který bude kruhovým objezdem projíždět.

„Sanitky v případě nutnosti mohou projet kruhák v protisměru, kde žádná auta nestojí. Dělá se to tak běžně a řidiči si s tím umí poradit," argumentuje další z obyvatel.

Kruhovou křižovatku staví Ředitelství silnic a dálnic. Podle představitelů náchodské radnice, která se v organizaci staveb a dopravy velmi angažuje, se kruhový objezd navrhoval tak, aby přes něj nebylo možno projet vysokou rychlostí, což mnozí řidiči dělali.

Co lidé oceňují, to je rychlost stavebních prací, neboť díky tomu nebudou komplikace v dopravě přes město tak dlouhé.

„Chtěl bych opravdu vyzdvihnout práci všech dodavatelů, subdodavatelů a samotných pracovníků, kteří se na stavbě podílejí… Především díky nim se podařilo v rámci realizace získat přibližně týdenní náskok. Po vzájemné dohodě přistoupili všichni na prodlouženou pracovní dobu do 22 hodin a díky tomu dnes může stavba probíhat v mírném předstihu," komentoval průběh prací náchodský starosta Jan Birke.

V rámci druhé etapy, která nyní odstartovala, bude uzavřena druhá polovina okružní křižovatky včetně navazující ulice Němcové ve směru do centra a k poliklinice po křižovatku s ulicí Palachova.

Objízdná trasa pro automobily bude vedena ve směru jízdy z centra na Hradec Králové či Nové Město nad Metují od křižovatky ulic Mlýnská a Českých Bratří, dále po ulici Českých Bratří po křižovatku ulic Na Hamrech a Hálkova, pak ulicí Na Hamrech až k Pražské ulici. „Případně mohou jet řidiči ulicí Českých Bratří až k vrátnici Rubeny a ulicí Nerudova vyjet do ulice Pražské, to je však možné pouze vpravo," uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Pro výjezd směrem na Hronov a Červený Kostelec bude sloužit ulice Palachova (okolo budovy soudu), Janáčkova a dále už následuje výjezd na Pražskou ulici. Je možné využít též ulici Volovnice a okružní křižovatku u Itálie.

Na opačné straně okružní křižovatky u Slavie směrem k nemocnici bude provoz v ulici Němcové jednosměrný, ve směru jízdy z okružní křižovatky Slavie k nemocnici, s odbočením jak vpravo při příjezdu od Hradce Králové, tak vlevo při příjezdu k okružní křižovatce od Polska. Pro směr jízdy od nemocnice bude nutné použít opět objízdnou trasu ulicí Purkyňova, Dobrošovská, Husovo náměstí, tedy výjezd do okružní křižovatky „u Čedoku" nebo kolem čerpací stanice na Pražskou ulici.

Omezení se dotknou i pěších. „Dojde k uzavření chodníků podél této uzavřené části okružní křižovatky a pro chodce bude vyznačena náhradní trasa ulicemi Palachovou a Dvořákovou do Pražské ulice u okresního soudu, případně z druhé strany okolo panelového domu u polikliniky a opět do Pražské ulice," sdělila Nina Adlof.

Veškerý provoz bude opět probíhat jedním jízdním pruhem a stejně jako doposud bude řízen kyvadlově v době od 6:00 do 18:00 hodin pověřenými osobami. Mimo uvedené hodiny budou dopravu provizorně řídit semafory. Pro zásobování středu města stále platí objízdná trasa s odbočením do Českoskalické ulice a dále Komenského ulicí až do centra dle potřeby.