Na Smrtnou neděli tedy zhotovila svobodná děvčata nebo mládež symbolickou ženskou figurínu nazývanou Smrt, Morana či Mořena. V tomto duchu se v neděli tradiční rituál odehrál v podání Střediska volného času Bájo a folklorního souboru Barunka.

Zatímco dopoledne děvčata obcházela obyvatele města s lítem, odpoledne vyrazil průvod v čele s Mořenou symbolem zimy od Bája do Ratibořic. Na lávce vedle Panského hostince bylo slavnostně otevřeno Babiččino údolí, kdy starosta Martin Staněk a kastelán zámku Ivan Češka přestřihli pásku.

Kastelán účastníkům slavnosti pak představil letošní plány. „V letošním roce prochází zámecký park rozsáhlou regenerací. Budou také zahájeny práce na rekonstrukci mlýnského náhonu od Viktorčina splavu po mlýn a mandl. Náhon bude vyčištěn, obnoví se mostky a stavidla. Vyvrcholením bude zhotovení nových vantroků a vodních kol," nastínil.

Účastníci vynášení zimy potom odešli k Viktorčinu splavu, kde byla Mořena odstrojena a utopena v řece Úpě. Kromě toho si mohli v kuželníku vyzkoušet pletení pomlázek, zdobení vajíček a koupit rukodělné výrobky. Slavnostním prologem této tradiční lidové akce bylo dopolední setkání na radnici, kde starosta Staněk a zástupci Bája přivítali početnou zejména dětskou delegaci z polského partnerského města Bardo.

„Chceme vás přivítat v duchu, jak se to tady už dvacet let se souborem Barunka dělá. Připravili jsme líta a upekli jsme pro vás jidášky, které pro nás představují postní jídlo," přivítala polské hosty vedoucí souboru Barunka Martina Pavlasová. Potom už jidášky rychle mizely z ošatek.

Součástí slavnostní události bylo také představení zrekonstruovaného kroje, který pochází z konce 18. století. Dívky z Barunky si ho k této příležitosti oblékly. „Je to replika, jak my pracovně říkáme, husarských kabátků. Celý kabátek je ručně šitý. Každý je originál podle zachovaných muzejních kousků," vysvětlila Pavlasová.

Hynek Šnajdar