Po tradiční akademické čtvrthodince, kdy z polské strany hranice dorazila skupinka zástupců tamější samosprávy a žurnalistů, se jako první slova ujal „domácí“ starosta.

„K dnešnímu dni je na české straně dokončen projekt, který byl nazván Zkvalitnění dopravní infrastruktury Božanov – Radków. Na tento den jsme se připravovali celé dva roky. Jsou vybudována dvě záchytná parkoviště, opraveny komunikace a nově vyasfaltována cesta k hraničnímu přechodu,“ vyjmenoval božanovský starosta Karel Rejchrt objem prací, které byly v rámci projektu v minulých měsících realizovány. Přestože byla komunikace otevřena teprve včera, je již nějaký čas hojně využívana in–line bruslaři a cyklisty. „Cesta dobře poslouží obyvatelům celého Broumovska, kteří tak budou moci využívat rekreační zařízení Zalew,“ věří starosta Karel Rejchrt v oživení přeshraničního turismu.

Náklady na české straně za zmiňované investice dosáhly hodnoty 16 850 000 korun. „Počet podobných projektů v Královéhradeckém kraji je poměrně malý. Za poslední dvě kola byly podpořeny pouze tři projekty přeshraniční spolupráce. Myslím si, že to je veliký úspěch pro takovou malou obec, která získala výraznou dotaci,“ zmínil sekretář české části Euroregionu Glacensis Jaroslav Štefek, který připomněl, že dotace na takové projekty jsou schvalovány pouze v případě, když mají jasný přeshraniční efekt a jsou realizovány společně.

„Na polské straně se realizuje v rámci projektu rekonstrukce komunikace z hraničního přechodu do střediska Zalew, veřejné osvětlení cesty a dále probíhá rekonstrukce oplocení a parkoviště u zátoky v Radkowě,“ vyjmenoval Štefek práce, jež budou u našich severních sousedů dokončeny v příštím roce.

Na slavnostní akce podobného typu je každý týden často zván i královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Některé musí kvůli neodstatku času odmítnout, ale na Božanov si čas udělal.

„Nemohl jsem zde dneska nebýt. K tomuto místu mě váže i deset patnáct let stará vzpomínka. Kdysi jsem touto cestou zkoušel jet na kole, dostal jsem se až na hranice, kde byl pozůstatek doby ostřejšího hlídání hranice v podobě příkopu. Tam jsem poprvé viděl, že na polské straně je ta krásná vodní plocha Zalewu, ke které jsem se až později dostal po jiné cestě. Dneska jsem velmi rád, že tato cesta je již otevřena oficiálně,“ těší hejtmana další krok k rozvoji cestovního ruchu.