Za doprovodu lehké sněhové nadílky, která postupně ustávala, se otužilci nořili do vody o teplotě 3°C, zatímco vzduch byl pouze jeden stupeň nad nulou.Čekali je tratě o délkách 100, 250, 500 a 750 metrů.

Mezi plavci nechyběli ani operní pěvec Richard Haan a přemožitelka kanálu La-Manche Dana Zbořilová. Chladnou náruč Metuje okusili i zahraniční účastníci ze Slovenska,Polska či Anglie.

Nejstarším otužilcem se stal Jiří Soukup z Hradce Králové, který si toto setkání nenechal ujít ani ve věku 84 let. To, že je sportovcem nejen tělem, ale i duší, dokazuje i při podzimním silničním běhu Hronov Náchod.

Naopak mezi nejmladší plavkyně patřily patnáctileté Gabriela Trebichavskáa Klára Snopková.

„Úplně nejmladší, ale neregistrované, byly dvě dvanáctileté dívky z Náchoda, které chodily po celý předchozí týden do řeky trénovat a trať dlouhou sto metrů zdárně zdolaly,“ uvedl organizátor akce Petr Kocián.

Na setkání otužilců nechyběl ani Jaroslav Hejral z Broumova, jenž měl letos, ve věku 82 let, svoji jubilejní čtyřicátou plavbu v Metuji.

Velkým zpestřením pro všechny příchozí diváky, kteří obklopili v ulici Na Strži břeh řeky Metuje po celé délce trati, byl plavecký výkon náchodského starosty Jana Birke. Ten se do role otužilce dostal již v loňském roce, kdy vtipně prohlásil, že by to jednou za čas měl udělat každý politik, aby ho ta studená voda probrala.

Metuje byla ostrá jako žiletka

„Letos byla voda ostrá jako žiletka a oproti minulému roku nebyl tak silný proud, který by mě unášel, takže jsem musel opravdu vší silou plavat a vzdálenost k cíli mi přišla nekonečná,“ zhodnotil svůj výkon bezprostředně po doplavání Jan Birke s tím, že se pravděpodobně tento jeho čin stane tradicí minimálně do konce volebního období, jež potrvá do roku 2014.

„Trénovat budu stejně poctivě jako letos, a to znamená, že den před plaváním si zajdu v trenýrkách na zahradu,“ zakončil s humorem sobě vlastním náchodský starosta.

Setkání otužilců na Metuji se zúčastnila i přemožitelka kanálu LaManche Dana Zbořilová, která otužilecké plavání trénuje a do studené vody chodí minimálně dvakrát týdně. „Lamanšský průliv byl oproti této řece o něco teplejší, ale nesrovnatelně delší, takže bylo třeba rozvrhnout jinak své síly,“ konstatovala Dana Zbořilová, jež se momentálně chystá na triatlon.

Oddíl plánuje mistrovství republiky

„Letošní ročník se nám opět vydařil, nechyběla ani spousta otužilců, kteří plavali mimo soutěž. Do budoucna usilujeme o to, abychom zde jako oddíl mohli pořádat mistrovství republiky v zimním plavání,“ zakončil Petr Kocián, organizátor akce a člen oddílu dálkového a zimního plavání, SK Výtahy Náchod.

A kdo z otužilců zvítězil? Na trati 250 metrů získal první místo Tomáš Prokop z pražského otužileckého klubu, jenž se před dvěma lety při stejné příležitosti v řece Metuji oženil. Na trati 500 metrů vyhrála nejmladší účastnice Gabriela Trebichavská z náchodského sportovního klubu a nejdelší úsek o délce 750 metrů zdolal nejlépe pražský plavec Petr Tomášek.