Letošní jubilejní pětačtyřicátý ročník oblíbené akce byl věnován speciálně partě turistů z Broumova, která v prosinci roku 1964, jako skupina mladých lidí pracujících v tehdejším podniku Meopta Hynčice, založila první ročník Zimního táboření a poté ho několik let, tenkrát ještě na stolové hoře Ostaš, pořádala.

I když příroda letos opět stanujícím nedopřála spát na pořádné sněhové peřině a naservírovala mlhavé počasí s teplotou okolo nuly a s občasným mrholením, účastníkům to náladu nezkazilo a táboření si užívali plnými doušky.
V pátek hned v úvodu akce přivítali pořadatelé z Klubu přátel turistiky TJ Spartak Police nad Metují zakládající členy Zimního táboření a program zahájili oblíbeným promítáním na chatě Hvězda. Přítomní se při něm nejprve díky Janu Součkovi z Vižňova podívali do Černé Hory a dále mnohé oslnil také dokument Miroslava Šolce o krásách Adršpachu. Překvapením pro všechny pak byla určitě i náhlá návštěva Mikuláše s andělem a čerty, kteří přišli táborníky během pátečního večera alespoň pozdravit.

Vyvrcholením následujícího sobotního dne se pak stalo zapálení vatry před kaplí, kde atmosféru svým hraním a zpěvem zpříjemnila skupina Slaveňáci.

„Za všechny pořádající vám zde slibuji, že pokud to jen trochu půjde, budeme v Zimním táboření i nadále pokračovat. Tato akce propaguje totiž nejen myšlenky trampského hnutí a kamarádství, ale také Polici nad Metují, její okolí a celý tento překrásný region,“ řekl u vatry hlavní organizátor Petr Scholz.

Sobotní program poté dále pokračoval již na chatě Hvězda, kde k tanci a k poslechu opět zahráli Slaveňáci a došlo i k tradičnímu vyhodnocení nej táborníků.

Jako nejstarší stanující byl oceněn osmašedesátiletý Karel Štefka z Kutné Hory. Naopak nejmladší tábornicí se stala Zuzanka Jirásková z Hronova, která poprvé spatřila světlo světa teprve v tomto roce.

Velký boj opět nastal při získání postu nejpočetnější přespavší skupina. Až do poslední chvíle se o vítězství přetahovala parta z Českého Brodu se skupinou táborníků z Týnce nad Labem. Rozdíl pouhého jednoho stanujícího nakonec rozhodl, že nejpočetnější zúčastněnou skupinou se pro letošek stane parta z Českého Brodu, která dorazila v počtu 22 lidí.

Organizátoři dále neopomněli vyhlásit ani nejvzdálenějšího táborníka. Stal se jím Jiří Hánek z Českých Velenic. „Táboření přímo tady na Hvězdě se účastním počtvrté. Trochu mě zklamalo počasí. Byl bych radši, kdyby byl sníh a mráz. A jaký recept mám na bezproblémové přežití noci? Hlavně nepít moc alkohol, protože ten způsobí, že ve stanu je pak opravdu zima,“ sdělil nám nejvzdálenější táborník. Tomu spaní v teplotě okolo nuly však o víkendu určitě nedělalo žádné problémy. Jak nám prozradil, v zimní přírodě již v minulosti usínal i tehdy, kdy teploměr ukazoval mínus 22 stupňů Celsia. (Zuzana Kubečková)