„Už abychom tady tu novou nemocnici měli. Pořád se o tom mluví, ale nevím, co to tady vlastně bude a kdy. Samozřejmě, že lepší nemocnice by byla dobrá, pokud se toho dožijeme," míní jedna z pacientek Božena Ledererová.

V dolním areálu nemocnice má vyrůst především nový centrální pavilon operačních sálů a diagnostických pracovišť, dále pak část lůžkových pavilonů. Stavba patří na první místo investičních priorit Královéhradeckého kraje, který nemocnici vlastní. Představitelé kraje přiznávají, že projekty nemocnic patří k těm nejsložitějším. Ještě není ani dokončena dokumentace pro provádění stavby pro takzvanou první etapu dostavby a modernizace nemocnice. Přitom nové pavilony už se měly podle původních slibů politiků minimálně stavět.

Na dokumentaci se stále pracuje a co je jasné, že doznala některých změn. Změny a úpravy jsou podle krajských představitelů způsobeny rychlým vývojem technologií ve zdravotnictví. „Díky činnosti supervizorů byla navržena řešení, která podstatně zvýší užitnou hodnotu stavby ze zdravotnického pohledu," uvedl krajský radní Josef Dvořák, který má na starosti investice.

Dvořák dále dodal: „Jednání se účastnili i primáři, díky jejichž podnětům se dospělo k dispozičním změnám prakticky ve všech patrech. Tyto změny se však na výši investice neprojeví a ani neohrozí termín zahájení stavebních prací. Vše totiž bude řešeno změnou stavby před dokončením a v souběhu s veřejnou zakázkou."

Až teprve po dokončení projektové dokumentace bude možno vypsat výběrové řízení na stavitele. Úpravy v ní by však prý neměly nijak odsunout samotnou realizaci projektu. Nebude tak nutné měnit nebo vydávat nové stavební povolení ani rozhodnutí o umístění stavby. Samotné odevzdání dokumentace se prý posune pouze o šest týdnů, protože změny musí být projednány s orgány státní správy.

Podle původních plánů kraje už se mělo dávno stavět, pak však přišly problémy a zdržení. Královéhradecký kraj, kterému nemocnice patří, zrušil v roce 2013 výběrové řízení na modernizaci těsně před otevíráním obálek. Zdůvodnil to tím, že by se nestihl termín dokončení výstavby nutný pro možnost čerpání evropských dotací. Kraj k tomu donutil i chybějící souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pro uzavření smlouvy s dodavatelem a problémy při čerpání dotací z Evropské unie. Kraj měl sice dotaci přes 400 milionů přiznanou, avšak ministerstvo financí odmítalo peníze uvolnit, pokud tři kraje podle ministra financí neuhradí přes 300 milionů za chyby v projektech z minulých let. Kraj tak přišel o asi 400 milionů korun z dotací na stavbu nemocnice. Následně krajští zastupitelé rozhodli, že kraj bude stavět z vlastních peněz. Krajská samospráva chce na modernizaci nemocnice vyčleňovat ročně desítky milionů z krajského rozpočtu, dalších 600 milionů si vezme z úvěru.

Hejtman Lubomír Franc věří, že cenu stavby se podaří v soutěži snížit v důsledku trvající krize ve stavebním průmyslu. „Odhaduji, že se podaří vysoutěžit cenu stavby tak o 15 až 20 procent nižší," uvedl hejtman Franc.

Vedení kraje v minulosti čelilo kritice, že modernizace je nadbytečná a zbytečná. Do jiných krajských nemocnic šly ale už dříve na investice stamiliony, kdežto do Náchoda nikoliv.