Teď se zdá, že náchodská nemocnice skutečně začíná měnit přístup k pacientům k lepšímu. V nemocnici nově například zavedli právě objednávání pacientů do některých ambulancí, aby nemocní netrpěli v čekárnách dlouhé hodiny.

„Hlavně, aby na nás byli lékaři a sestřičky hodní. Vím, že to je náročná práce, ale když člověku není dobře, tak se k němu nemohou chovat jako ve fabrice. A ještě při tom čekání tady, když je nám zle, není o co stát," soudí Milena Rathouská, jedna z pacientek. Vedle ní sedící postarší pán jen pokyvuje: „Jo, jo, páni doktoři, mají vždycky pravdu, ale měli by mít pochopení pro nás. Pro nás tady jsou."

Pacienti se mají díky objednávání vyhnout zbytečnému čekání. Dosud totiž bylo zvykem, že do nemocnice dorazili ráno, čím dříve, tím lépe, sedli si v ambulanci a čekali, až na ně prostě přijde řada. Pro některé, kteří do Náchoda dojíždějí, to ale není vůbec jednoduché.

„Dosavadní systém jsme chtěli změnit, protože čekárny jsou potom přeplněné a k ničemu to v podstatě nepřispívá," řekl Zbyněk Chotěborský, předseda představenstva Oblastní nemocnice Náchod. Pro zdravotnický personál podle něj nový režim představuje o něco zvýšené nároky, nicméně pacient musí být na prvním místě.

„Zdravotnický personál si musí práci dobře organizovat, protože pro ně bylo samozřejmě nejpohodlnější nechat pacienty čekat, protože tam stále někoho měli. Takto ale musí příjem a práci více plánovat a je to pro ně samozřejmě větší zátěž. Důležité ale je, že pro pacienty by možnost objednávání se měla být příjemnější," sdělil Zbyněk Chotěborský.

Objednávání do nemocničních ambulancí je jednou z aktivit, které mají přispět ke spokojenosti pacientů a jejich většímu komfortu i lepší péči o jejich zdraví. Skutečně zvyšovat kvalitu péče o pacienty slibuje vedení nemocnice.

„Myslím, že máme ještě v některých oborech drobné rezervy," přiznává Zbyněk Chotěborský. O jaká oddělení jde, to nespecifikoval, nicméně s primáři o tom prý už hovořil.

Zní to často jako zaříkávadlo nemocnic v posledních letech. Všechny slibují, že s pokrokem v léčbě a moderními přístroji zlepšují péči o pacienty a nabízí jim větší komfort. Skutečnost je ale někdy od slibů více či méně odlišná. Záleží samozřejmě na přístupu jednotlivých zdravotníků. Zatímco někde jsou sestřičky vlídné a lékaři chápaví, jinde na pacienty štěkají a úsměv jim nic neříká. A nedej bože, když jim člověk řekne svůj názor.

Zdá se však, že vedení náchodské nemocnice to nyní myslí vážně. Svědčí o tom například, že stížnosti a podněty pacientů začala řešit nemocniční ombudsmanka. To přispěje k tomu, že nemocnice bude vědět, kde konkrétně by se péče měla zlepšovat. A nezůstane prý jen u toho.

Nemocnici sice trápí dluhy z minulých let v řádech desítek milionů korun a musí šetřit, úspory by však stav a chování personálu ovlivňovat neměly. Vedení nemocnice se naopak chce na chování lékařů a sester ještě více zaměřit a měnit ho k lepšímu.

„Budeme na tom pracovat. Asi to nezvládneme během měsíce ani během půl roku, ale ke zlepšení by mělo postupně docházet. Zpětnou vazbu nám dává i ombudsmanka, která začala v nemocnici pracovat a řeší podněty od pacientů," dodal Zbyněk Chotěborský.

Ke zlepšení péče pak má přispět také obměna přístrojového vybavení. Předně na těch odděleních, kde je situace kritická a zdravotnický personál na ni dlouhodobě upozorňuje.