Do konce března dává nahlédnout do každodenního života obyčejných lidí. Zájemci mají možnost oživit si vzpomínku na dobu socialismu pomocí audiovizuálních, hmotných, písemných a obrazových prostředků a exponátů. Ti mladší se mohou s tímto obdobím seznámit, neboť už je pro ně mnohdy vzdálené. Více o výstavě sdělil ředitel muzea Petr Landr.

Jaký je cíl výstavy?

Výstava bude mít jiný význam pro toho, kdo dobu zažil a kdo ne. Pro toho, kdo ji zažil, to bude připomenutím. Snažili jsme se dobu nehodnotit, ale ukázat každodennost, aby si návštěvník, který socialismus nezažil, mohl vytvořit vlastní názor, jak se v socialistickém Československu dříve žilo. Bylo potřeba přinést nějakou základní míru informací, ale to jsme se pokusili zvládnout v rámci slovníčku socialismu, v němž jsou prezentovány jevy z každodennosti jako byl kádrový posudek, výjezdní doložka, síť obchodů Tuzex a řada dalších.

Jak je ukázán běžný život?
Vybrali jsme několik medailonků známých i méně známých lidí z regionu, abychom na jejich příkladu prezentovali životní styl. Nebylo naším cílem upozorňovat na významné osobnosti, které bojovaly s režimem, ale spíše naopak ukázat lidi, kteří v té době žili, kteří se radovali z toho, že si pořídili nový automobil a neřešili třeba Kubánskou krizi. Prostě obyčejné lidi, kteří měli své starosti související s dětmi, s prací. O politice se zmiňujeme také, ale jen vyjmenováváme významné mezníky. Ukazujeme i historické fotografie či články z tehdejších novin. Ani dnešní vysokoškoláci tehdejší dobu nezažili, středoškoláci o životě tehdy třeba jen slyšeli, proto na výstavě je výběrový slovníček pojmů socialismu.

Kompletní rozhovor najdete v dnešním tištěném vydání Náchodského deníku.