Autoři nápadu tamní výčepní Sláva Doubek a novinář Hynek Šnajdar se rozhodli symbolicky připomenout tuto nepřehlédnutelnou a inspirativní českoskalickou osobnost, která před devíti lety předčasně odešla na věčnost, když jí nebylo ještě ani padesát roků. Podle svědků byl Jóna člověkem sečtělým, většinou přátelským a inspirativním.

Tato robustní postava patřila mezi ty, na které se nezapomíná. Pro mnohé se stal Jóna iniciační osobností. Například pamětnice Romana Plodková sdělila, že ji Jóna v jejích patnácti letech naučil číst. Ne, že by to už neuměla, ale přivedl ji k tomu, aby už v tomto věku četla něco pořádného, což bylo v době před rokem 1989 téměř nemožné. „Navíc mě naučil milovat lidi a být dobrým člověkem," prozradila. Prostě ji Jóna otevřel netušené obzory a stal se jejím guru, stejně jako pro mnohé jiné.

Jónu zajímala dobrá literatura, psal básně a podle slov svědků byl výborným muzikantem a zpěvákem. Působil v místních kapelách Sondy a Prasečí farma. Zájemcům poskytoval tehdy zakázané knížky, poslouchal s nimi muziku, obrážel přátele i známé po celých Čechách a účastnil se mnoha undergroundových akcí.

Později se jeho povaha změnila. Patrně neunesl to, že v devadesátých letech pominula pospolitost přátel, která panovala před rokem 1989. V porevoluční době se Jóna nedokázal, jak tvrdí pamětníci, příliš zorientovat. Hodně prý pil, měl splíny, byl lítostivý i pesimistický a zřejmě ztratil dost přátel ze svého okolí. „Byl to výborný člověk, ale na sklonku života už žil spíše ze vzpomínek," říká například pamětník Tomáš Forman. Jeho nečekané úmrtí však všechny zasáhlo, protože Jóna na tomto světě a v tomto městě přes všechny životní peripetie zanechal hlubokou a nesmazatelnou stopu.

Cedulku a fotografii nad mušlí, které překrývaly rozměrné trenýrky, odhalili Jónovi přátelé Jiří Rejthar a Sláva Doubek. „Nápis na cedulce není náhodný. Do zmíněné mušle Jóna skutečně močil, a když to později trochu nezvládl, tak i zvracel," uvedl Doubek. Po slavnostním aktu pořádaném KKUV vypuklo v sále hospody za účasti mnoha hostů nefalšované hudební Karlosovo nechutné varieté.

HYNEK ŠNAJDAR