„Pokud je smyslem dostat auta z náměstí, je spíše lepší snížit počet parkovacích míst. Jestli bylo cílem dostat lidi z náměstí, tak to se určitě povede," napsal na facebooku Nového Města nad Metují Jáchym Krasek. Ohradil se proti placení v neděli a přidalo se k němu i několik dalších diskutujících.

Naopak Alena Hlávková reagovala: „Já se spíše divím, že už to nebylo zavedeno dávno. Platí se všude, kam přijedete, ne? Tak proč nenechat turisty přispět do městské kasy."

Novoměstský starosta Petr Hable vysvětlil, že placení parkovného i v neděli zvolilo vedení města z toho důvodu, že se jedná o historické hojně navštěvované centrum.

Proto by se zpoplatnění mělo rozprostřít také mezi návštěvníky náměstí a nejen mezi místní obyvatele. Počet parkujících aut bude i v tento den platbou parkovného regulován.

Podoba systému zpoplatnění nemusí být definitivní. „Pokud by někdo přišel s relevantním návrhem a rada města uvážila, že je vhodné nějakou úpravu systému provést, bude úprava provedena," připustil Petr Hable a dodal, že vedení města beztak plánuje zhruba po půl roce nový systém vyhodnotit.

Parkovací automaty umožňují zatím pouze hotovostní platby. Bezhotovostní platba je ve fázi přípravy.

Na Husově náměstí se za parkování platí ve všední dny a v sobotu od 8:00 do 17:00 hodin, v neděli od 11:00 do 17:00 hodin. Na parkovištích v Komenského ulici se hradí parkovné od pondělí do pátku od 8:00 do 17:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 11:00 hodin. Mimo výše uvedenou je stání bezplatné.

Za půl hodiny stání na těchto parkovištích zaplatí řidiči motorových vozidel symbolických pět korun, jedna hodina vyjde na deset korun a každá další započatá hodina se navýší o dalších deset korun k předchozí částce.